Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Σαμαράς αποκαθιστά φίλους και συνεργάτες

Βίοι παράλληλοι για Μιχελάκη, Τασούλα

fosphotos.com
fosphotos.com

Ο αποκλεισμός του Γιάννη Μιχελάκη από το κυβερνητικό σχήμα του περασμένου Ιουνίου αποτέλεσε έκπληξη πρώτου μεγέθους ενώ, παρά τη διακριτική στάση που τήρησε ο βουλευτής Επικρατείας, η ενόχλησή του ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Αντιθέτως, η μη πρόσκληση του Κωνσταντίνου Τασούλα να συμμετάσχει στην πρώτη εκείνη κυβέρνηση θεωρήθηκε κάτι, λίγο ως πολύ φυσιολογικό, καθώς στον τέως Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. είχε χρεωθεί από το επιτελείο Σαμαρά αποκλειστικά η ευθύνη για τη μαζική ανταρσία των βουλευτών κατά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μιχελάκης και Τασούλας, στενοί συνομιλητές και οι δύο του Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκαν τότε εκτός κάδρου και οι σχέσεις τους με τον Πρωθυπουργού, πλέον, πέρασε στην περίοδο των παγετώνων.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τους συνεργάτες τους ή έστω να αμβλύνει τις αντιδράσεις ενόψει της δύσκολης κυβερνητικής συνέχειας. Η αρχή έγινε με τον Γ. Μιχελάκη ο οποίος τοποθετήθηκε προ μηνών επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής και την περασμένη Δευτέρα υπουργός Εσωτερικών.

Πιο αργοί ήταν οι ρυθμοί ως προς τον Κ. Τασούλα. Ο Πρωθυπουργός πρότεινε στο βουλευτή Ιωαννίνων να αναλάβει υφυπουργός Παιδείας στη νέα κυβέρνηση, πρόταση που ο κ. Τασούλας αρνήθηκε ευγενικά μεν ως υποτιμητική δε. Ο κ. Σαμαράς επανήλθε το βράδυ της Τρίτης προτείνοντας στον Τασούλα να διαδεχθεί τον Γιάννη Μιχελάκη στο Ινσιτούτου, όπερ και εγένετο. Τώρα, αν και ο Τασούλας θα ακολουθήσει τη διαδρομή Μιχελάκη και κάποια στιγμή θα ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα, ουδείς μπορεί να το προδικάσει καθώς ουδείς καν γνωρίζει το προσδώκιμο επιβίωσης της νέας κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι δύο περιπτώσεις αποκαλύπτουν πολλά για την πολιτική σκέψη και πρακτική του Πρωθυπουργού. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη στάση που τήρησε έναντι του Σίμου Κεδίκογλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά να αναγγείλει το κλείσιμο της ΕΡΤ και κινδύνευσε να γίνει… Ιφιγένεια. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης αρκετοί ζητούσαν την αποπομπή του προς παραδειγματισμό, ο Κεδίκογλου επιβίωσε, έστω και με ψαλιδισμένες αρμοδιότητες…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By