Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Σαμαράς στο Παρίσι

Στη διάσκεψη για την ανεργία των νέων, που διοργανώνει ο Ολάντ. Παρούσα και η Μέρκελ

samaras700

Ενώ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται και όλα δείχνουν ότι θα τραβήξουν σε μάκρος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στο Παρίσι όπου αύριο 12 Νοεμβρίου και μεθαύριο 13 Νοεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διοργανώνει ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ανεργία.

Στην ανεπίσημη αυτή σύνοδο είναι προσκεκλημένοι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και φυσικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Με δεδομένες τις πιέσεις που δέχεται η Αθήνα από την τρόικα για το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό (καθώς η τρόικα ουσιαστικά επέστρεψε το νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία στον υπουργό Υγείας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος παρεπιπτόντως θα συνοδεύει τον κ.Σαμαρά στο Παρίσι), ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει για άλλη μία φορά να θέσει το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Αναγνωρίζει όμως πλέον και ο ίδιος  (όπως έδειξε και στην πρόσφατη συνέντευξη του στο Mega) ότι πολιτική διαπραγμάτευση είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή. Εξάλλου η κ.Μέρκελ κατά την τελευταία σύντομη συνάντηση τους στο περιθώριο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής παρέπεμψε στην τρόικα τον κ.Σαμαρά.

Ως προς το αντικείμενο της διάσκεψης, δηλαδή την ανεργία των νέων, η Αθήνα ελπίζει σε επίσπευση της λήψης μέτρων από την Ευρώπη, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις χώρες του νότου. Για τον κ.Ολάντ, ο οποίος είχε διοργανώσει αντίστοιχη συνάντηση και τον περασμένο Μάιο, η συνάντηση αυτή πάλι έρχεται μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας  από ΑΑ+ που ήταν στις αρχές του 2012  σε ΑΑ από τον οίκο Standard & Poors στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε με επιμονή στην πολιτική του και στο τρίπτυχο εξοικονόμηση χρημάτων στο Δημόσιο, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και μάχη κατά της ανεργίας.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By