Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Ο Σαμαράς το ρίχνει στην πολιτική διαπραγμάτευση

Ο Σαμαράς το ρίχνει στην πολιτική διαπραγμάτευση

Athens Energy Forum / AthensEnergy Forum

Μία πολιτική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές για τη μη λήψη νέων μέτρων και την άμεση αντιμετώπιση του χρέους  διεκδικεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τώρα εμφανίζεται να τηρεί «σκληρή» στάση απέναντι στην τρόικα που ασκεί έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση.

Προϋπόθεση για να διαπραγματευθεί πολιτικά η Αθήνα αποτελεί βέβαια η τήρηση των δεσμεύσεων της. Για αυτό και ο πρωθυπουργός επιθυμεί σήμερα στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να λυθεί η εκκρεμότητα με τη διαθεσιμότητα των 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ενώ απολύσεις, αμυντική βιομηχανία και δεύτερο κύμα κινητικότητας εξακολουθούν να αποτελούν ανοιχτά ζητήματα. Προϋπόθεση αποτελεί επίσης να έχει επιβεβαιωθεί στο τέλος του έτους η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί έχουν αναγάγει σε ισχυρό όπλο της κυβέρνησης σε αυτή τη συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει σε πολιτικό επίπεδο στους εταίρους κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Οκτωβρίου το αίτημα της Αθήνας για μη λήψη νέων μέτρων, με το επιχείρημα της πολιτικής αποσταθεροποίησης και το φόβητρο των εκλογών.

Το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζει ιδιαίτερα η εσωτερική αντιπαράθεση στην τρόικα, με τις διαφωνίες μεταξύ Κομισιόν και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι παράπλευρες συνέπειες της οποίας είναι ορατές στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα. Το αίτημα για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2014 εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την ερμηνεία κυβερνητικών πηγών. Γεγονός είναι ωστόσο ότι σε οικονομικό επίπεδο, το μόνο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που δεν πείθει τους δανειστές.

Το βάρος συνεπώς πέφτει στο πολιτικό σκέλος της διαπραγμάτευσης, με το πρωθυπουργικό επιτελείο να εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα τραβήξουν το σκοινί μέχρι του σημείου να προκληθεί πολιτική κρίση στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την Ευρώπη συνολικά.

Σταθμό στις εξελίξεις θα αποτελέσει η συνεδρίαση του Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει δοθεί λύση στην κρίση με την τρόικα, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τον πρωθυπουργό να έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το ορόσημο των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, οπότε σύμφωνα με το σχεδιασμό θα είναι και το αργότερο που θα στηθούν κάλπες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By