Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Στουρνάρας, οι συντάξεις και η προγραμματική

stournaras bouli oikonomikon

 Ο Στουρνάρας, οι συντάξεις και η προγραμματική – Στο στόχαστρο για άλλη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών

stournaras_660

Στο επίκεντρο ενδοκυβερνητικής δίνης βρίσκεται για άλλη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή το ασφαλιστικό, ενώ ο ενιαίος φόρος ακινήτων αναμένεται να ανοίξει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Μετά τη χθεσινή επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου για τις δηλώσεις με τις οποιες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο στοχευμένων παρεμβάσεων στα λεγόμενα ευγενή ταμεία, ο κ.Στουρνάρας εκλήθη χθες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως διέψευδαν ότι ετέθη θέμα Στουρνάρα από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι ο κ.Σαμαράς «άδειασε» τον υπουργό Οικονομικών, παραπέμποντας στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας και στη ρητή δήλωση πως δεν θα υπάρξουν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα για μισθούς και συντάξεις.

Από το ΠΑΣΟΚ παρέπεμπαν επίσης στην αναφορά της προγραμματικής πως: «Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συνδέεται με την βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων και κυρίως με την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας ως προς την είσπραξη των εισφορών και την αναδιοργάνωση του τομέα», ερμηνεύοντας το συγκεκριμένο σημείο ως ξεκάθαρη διαβεβαίωση πως δεν επίκειται αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου ήθελαν να κλείσουν κάθε συζήτηση.

Ο κ.Στουρνάρας πάντως μετά τη μακρά συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, ερωτηθείς εάν προτίθεται η ελληνική πλευρά να συμπληρώσει το δημοσιονομικό κενό με περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το θέμα για την κυβέρνηση είναι πως οι ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ήδη στη συμφωνία με την τρόικα και ότι ως πρόωρες νοούνται οι συνταξιοδοτήσεις εργαζόμενων κάτω των 62 ετών, έστω και εάν πρόκειται για πλήρεις συντάξεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε κάθε περίπτωση αποφεύγει να «αδειάσει» τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου την ώρα που είναι ανοιχτή μία δύσκολη διαπραγμάτευση, παρά τα πυρά που δέχεται και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν είναι δυνατόν να δίνει μάχη η κυβέρνηση για να πειστούν όλοι, και οι δανειστές, ότι δεν έχεις πρόθεση ούτε αντοχές για άλλα κάθετα μέτρα και την ίδια στιγμή με ευθύνη του οικονομικού επιτελείου να ανοίγει θέμα νέας οριζόντιας περικοπής», έγραψε χθες σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο βουλευτής της Ν.Δ Άρης Σπηλιωτόπουλος, προσθέτοντας: «Τι δεν καταλαβαίνει το οικονομικό επιτελείο που έχει πολλή δουλειά να κάνει και σίγουρα θα έπρεπε να μιλά λιγότερο».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By