Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο Στρος Καν κατακρίνει την ΕE για την ελληνική κρίση

Ποιες ηταν οι δικές του ευθύνες

strauss kahnΣτο πλευρό της Ελλάδας φαίνεται πως στέκεται ο Στρος Καν, αλλάζοντας τελείως στάση σε σχεση με αυτη που τηρούσε όταν ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ.

Μιλώντας στο συνέδριο για την καταπολέμηση της κρίσης στο Καζακστάν ο Στρος Καν, ασκησε σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Ο ίδιος σχολίασε πως, όταν προέκυψαν τα προβλήματα στην Ελλάδα, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην Ευρώπη ήταν το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο μηχανισμό διάσωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που χαρακτήρισε «τεράστιο σφάλμα», καθώς οι αποφάσεις για την Ελλάδα καθυστέρησαν από έξι μήνες έως και ένα χρόνο, όπως υποστήριξε.

«Η Ευρώπη νόμιζε ότι απλά θα χορηγήσει πόρους στην Ελλάδα και αυτή θα αρχίσει να αναπτύσσεται», ανέφερε εξάλλου στην ομιλία του ο Στρος-Καν.

Οι δικές του ευθύνες

Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνώρισε και τις δικές του ευθύνες. Συγκεκριμένα, παραδέχθηκε πως το 1998, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αντιστάθηκε στο αίτημα της Γερμανίας για πιο αυστηρό έλεγχο των χωρών που θα εντάσσονταν στην Ευρωζώνη. Όπως σημείωσε «το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε ένα κακό σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο, όπως πλέον αποδεικνύεται, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

By