Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Σόιμπλε αποκαλύπτει το παρασκήνιο του ελληνικού «κουρέματος»

Πώς οδηγηθήκαμε στο PSI

soible

Στις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει για την κρίση στην Ελλάδα aαναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο Σόιμπλε συχνά αναφέρει την Ελλάδα, και όταν το κάνει, βαριανασαίνει και κάνει συχνά παύσεις, τρίβει τα μάτια του και ενώνει τα χέρια του μπροστά στο πρόσωπό του σαν να προσεύχεται. Έπρεπε να αποχωρήσει η χώρα από την ευρωζώνη το 2010; Η πιθανότητα αυτή συζητήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρά το ότι αυτές οι συζητήσεις ποτέ δεν αναφέρθηκαν δημοσίως. Τα νούμερα ήταν ξεκάθαρα, και γελοιοποιούσαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

«Όταν όμως δέχομαι τηλεφώνημα από τον (πρώην υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ) Τίμοθι Γκάιθνερ», λέει ο Σόιμπλε, «και λέει «Ξέρεις ότι δεν θα είχαμε λάβει την απόφαση να αφήσουμε την Lehman Brothers να χρεοκοπήσει εάν είχαμε ερωτηθεί 24 ώρες αργότερα, έτσι δεν είναι;»». Ο Σόιμπλε ανασηκώνει τους ώμους του και παραμένει σιωπηλός. Κουνάει το κεφάλι του, συνοφρυώνεται, χρησιμοποιώντας την γλώσσα του σώματος για να ρωτήσει: Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Ποιο είναι το σωστό να γίνει; Ποιο δεν είναι; Τι θα σκάσει στα μούτρα σου αύριο;»

«Ή για παράδειγμα η διαμάχη το 2011 αναφορικά με το κούρεμα χρέους της Ελλάδας», συνεχίζει ο Σόιμπλε. Ανασηκώνει για μια ακόμα φορά τους ώμους. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες της ελάφρυνσης χρέους; Τι θα σήμαινε αυτό για την Πορτογαλία; Και για την Ιρλανδία; Και πόσο κούρεμα θα έπρεπε να αναγκαστούν να δεχθούν οι ιδιώτες πιστωτές; 20%; 22%; 30%; Ή τουλάχιστον 50%, όπως είχε προτείνει εξ αρχής ο Σόιμπλε;

Σύμφωνα με το Spiegel, η πρόταση αυτή δεν είχε να κάνει με μια σιγουριά του Σόιμπλε για το νούμερο, αλλά έγινε σχεδόν βασιζόμενη σε προαίσθημα που προέκυπτε από την πολύχρονη εμπειρία του σε ότι αφορά το εφικτό.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε επίσης για το πώς ο τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, τον προειδοποίησε ότι με το να ζητά επίμονα κούρεμα 50% κινδύνευε να προκαλέσει την χειρότερη κρίση από την Μεγάλη Ύφεση. «Δόξα τω Θεώ, δεν είχε δίκιο», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Κατέληξε στο 53%. Στο τέλος, δεν μπορείς να καταλήξεις σε μια τέτοια απόφαση βασιζόμενος σε επιστημονικές μεθόδους. Εν τούτους, πρέπει να κάνεις τις αποφάσεις όσο πιο δύσκολες γίνονται, λαμβάνοντας υπ” όψιν όλες τις επιλογές με την βοήθεια των ειδικών. Τότε καταλήγεις στην απόφασή σου και υποθέτεις ότι είναι η σωστή και ελπίζεις, για λίγο, ότι δεν κάνεις λάθος».

Ο Σόιμπλε ξεφυσάει και σηκώνει τους ώμους του. Είναι αρκετά ειλικρινής για να παραδεχθεί ότι δεν ζηλεύει τον προκάτοχό του, Πεερ Στάινμπρουκ, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers το 2008 και φούντωσε η παγκόσμια οικονομική κρίση, ούτε τον ζηλεύει για «το απαίσιο συναίσθημα όταν συνειδητοποιείς ότι αυτό μπορεί να μετατραπεί σε πανικό», αναφέρει το δημοσίευμα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By