Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ο τελικός των τελικών στο ιστορικό Μαρακανά…

Αργεντινή-Γερμανία, ο τελικός… των τελικών στο ιστορικό Μαρακανά των αναμνήσεων και των χαμένων ονείρων για ένα ολόκληρο λαό –τον βραζιλιάνικο- που παρουσιάζεται διχασμένος, που να χαρίσει την στήριξή του, στην μισητή του Αργεντινή ή, στην Γερμανία που διέλυσε την ευτυχία του…

gipeda-mountial-2014-estantio-nto-marakana

Γερμανία-Αργεντινή, η οργάνωση και η πειθαρχία κόντρα στην νοτιοαμερικάνικη φινέτσα και… τον Μέσι που αναζητά την κορυφαία στιγμή της καριέρας του και ο οποίος θα αντάλλασσε ακόμη και όλες τις… χρυσές μπάλες που έχει κερδίσει αν η χώρα του κατακτήσει το Μουντιάλ!

Σέντρα του μεγάλου αγώνα από τον Ιταλό Ριτσόλι στις 10 -4 τοπική- στο Estadio Maracana του Rio de Janeiro, με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο του Μουντιάλ, με τους Γερμανούς να θέλουν να φτάσουν στις 4 κατακτήσεις (όσες και οι Ιταλοί) και τους Αργεντινούς στις 3 (πιάνοντας τα πάντσερ).

Αγώνας με φαβορί, τους Γερμανούς, που προκρίθηκαν, καταγράφοντας 3 ιστορικά ρεκόρ. Αυτό του Κλόζε που έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ, αυτό της μεγαλύτερης νίκης σε ημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και συνάμα της πιο βαριάς ήττας στην ποδοσφαιρική ιστορία των Βραζιλιάνων: Το 7-1 του ημιτελικού που έκανε αίσθηση σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη…

Από την άλλη η αλμπισελέστε που χρειάστηκε τον… σύγχρονο Γκοϊκοτσέα προκειμένου να πάρει την πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι. Όπως εκείνος ο γκολκήπερ το 1990 έδινε την πρόκριση στην Αργεντινή, κόντρα στους Ιταλούς, έτσι και τώρα ο Σέρχιο Ρομέρο ήταν αυτός που στη διαδικασία των πέναλτι, απέκρουσε δυο εκτελέσεις των Ολλανδών στέλνοντας την Αργεντινή στο Μαρακανά…

Για τους Ευρωπαίους μπορεί ο ημιτελικός με την Βραζιλία να ήταν η απόλυτη παράσταση, αλλά ουδείς στο στρατόπεδο των Γερμανών συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς των ΜΜΕ της χώρας. Γνωρίζουν ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα και αυτό αναφέρουν στις δηλώσεις τους.

Πλέον μπροστά τους έχουν την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και πάνω σε αυτόν θα στραφούν όλα τα αμυντικά συστήματα του Λεβ. Ακόμα και ο Μπεκενμπάουερ αναφέρθηκε στον άσσο της Μπαρτσελόνα, λέγοντας ότι μπορεί να κρίνει τον τελικό.

Ο Λεβ όπως όλα δείχνουν, δεν θα αλλάξει το 4-2-3-1 που χρησιμοποίησε στον αγώνα με τους Γάλλους, αλλά και στον ημιτελικό κόντρα στους Βραζιλιάνους. Η χρησιμοποίηση του Λαμ στην φυσική του θέση, λόγω του ότι ο αρχηγός των Γερμανών είναι παίχτης με τρομερά τρεξίματα και αντοχές, του δίνει τον παίχτη παραπάνω και στο κέντρο όταν η Γερμανία αμύνεται. Μαζί με τον Κεντίρα, θα επωμιστούν την προσπάθεια να περιορίσουν τον Μέσι. Στη γραμμή κρούσης, ο Κλόζε αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι στο αρχικό σχήμα.

Στην Αργεντινή ξέρουν ότι θα έχουν πάρα πολύ δύσκολο έργο. «Η Γερμανία ήταν το φαβορί κόντρα στους Βραζιλιάνους και είναι και το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου», δηλώνει ο Αγκουέρο, σε μια προσπάθεια ίσως να αποβάλει το άγχος που, λογικά, υπάρχει στο στρατόπεδο της ομάδας του.

Κι ενώ το μεγάλος βάρος πέφτει –που αλλού- στον Μέσι, είναι ένας ακόμη παίκτης πάνω στον οποίο στηρίζουν πολλά οι αργεντινοί: ο Μασεράνο, που στον ημιτελικό κόντρα στους οράνιε ήταν ο ηγέτης της ομάδας μέσα στο γήπεδο και λογικά ο Σαμπέγια στηρίζει πολλά σε αυτόν, για να βοηθήσει στο ανασταλτικό κομμάτι τους Ντεμικέλις και Γκαράι.

Πλην του Ντι Μαρία, ο Σαμπέγια δεν έχει κάποιο άλλο πρόβλημα να σκεφτεί. Πολύ πιθανό στην αρχική ενδεκάδα να ξεκινήσει ο Αγκουέρο, αντί του Ιγκουαίν. Ο Λαβέτσι έδειξε πολύ μαχητικός στο ματς με τους Ολλανδούς, ενώ και το γεγονός ότι βοηθάει και ανασταλτικά του δίνει προβάδισμα για μια θέση στην αρχική ενδεκάδα..

Πιθανές ενδεκάδες:

Γερμανία: Νόιερ, Λαμ, Χούμελς, Μπόατενγκ, Χέβεντες, Κεντίρα, Κρόος, Σβαϊνστάιγκερ, Μίλερ, Κλόζε, Οζίλ.

Αργεντινή:  Ρομέρο, Ζαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Γκαράι, Ρόχο, Μπίγλια, Μασεράνο, Ντι Μαρία, Μέσι, Λαβέτσι, Ιγουαΐν.

Οι δυο τελικοί τους…

Γερμανοί και Αργεντινοί έχουν σημαντική προϊστορία με σημαντικότερες τις συναντήσεις τους στους δύο τελικούς όπου… μοιράστηκε η πίτα.

Με νίκη 3-2 είχαν στεφθεί πρωταθλητές οι Αργεντίνοι το 1986, ενώ με νίκη 1-0 είχαν κατακτήσει το τρόπαιο οι Γερμανοί το 1990:

1986: 115.000 οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί στο Estadio Azteca στην πρωτεύουσα του Μεξικό, για να παρακολουθήσουν από κοντά το σπουδαίο παιχνίδι. Διαιτητής της μεγάλης αναμέτρησης, ο Βραζιλιάνος Ρομουάλντο Αρπί Φίλιο. Τα βλέμματα όλα στραμμένα πάνω στον Μαραντόνα, με τον τότε Γερμανό ομοσπονδιακό Φραντζ Μπεκενμπάουερ να στέλνει πάνω του τον Ματέους, ο οποίος δεν τον άφησε να πάρει ανάσα σε ολόκληρο το ματς.

1986 καλη

Με τον Μαραντόνα εκτός παιχνιδιού, ανέλαβαν δράση οι υπόλοιποι. Ο Χοσέ Λουίς Μπράουν στο 22′ άνοιξε το σκορ και ο Χόρχε Βαλντάνο στο 55′ διπλασίασε τα τέρματα των Αργεντίνων, με το στάδιο να παίρνει φωτιά. Οι Γερμανοί όμως δεν τα παράτησαν. Στο 74′ ο Ρουμενίγκε και στο 80′ ο Φέλερ έφεραν το ματς στα ίσα και το στάδιο σίγησε. Ήταν όμως η ώρα να μιλήσει ο πολυτιμότερος παίχτης του τουρνουά. Με μια μπαλιά που έκοψε στα δυο την άμυνα των Γερμανών, ο Μαραντόνα έβγαλε τετ-α-τετ τον Μπουρουσάγα ο οποίος δεν λάθεψε για το 3-2.

Οκτώ χρόνια μετά η Αργεντινή έφτανε και πάλι στην κορυφή του κόσμου, στο γήπεδο που πριν από 16 χρόνια το κοινό αποθέωνε τον Πελέ. Τώρα ήταν η σειρά του Ντιέγκο Μαραντόνα…

1990: Το παιχνίδι ήταν κακό και δεν είχε θέαμα, όπως και σχεδόν όλη η διοργάνωση. Οι ελάχιστες φάσεις του τελικού ανήκαν στην Γερμανία, όμως γκολ δεν έμπαινε. Στο 65′ ο Μονζόν άφησε την ομάδα του με 10 παίχτες και οι καταστάσεις δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο για την αλμπισελέστε.

Με παίχτη λιγότερο και με τον Μαραντόνα φανερά εκτός παιχνιδιού, μια λύση υπήρχε για τους Αργεντίνους προκειμένου να πάρουν το τρόπαιο. Να στείλουν το ματς στα πέναλτι, όπου εκεί υπήρχε ο μεγάλος Σέρχιο Γκοϊκοτσέα. Οι Αργεντίνοι αμύνονταν σωστά, αλλά μια απόφαση του ανεκδιήγητου μεξικανού διαιτητή, Εδγάρδο Κοντεσάλ, έκρινε τον τελικό. Ο Φέλερ πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή και σε καθαρό τάκλιν στην μπάλα μέσα στην μεγάλη περιοχή, ο επιθετικός της Γερμανίας έπεσε. Ο ρέφερι υπέδειξε την άσπρη βούλα και ο Μπρέμε στο 85′ έγραφε την ιστορία του τελικού. Η Αργεντινή στη συνέχεια έμεινε με 9 παίχτες λόγω αποβολής του Ντεσότι.

Η Γερμανία που, ομολογουμένως, ήταν η καλύτερη ομάδα του Μουντιάλ, τελείωσε αήττητη το τουρνουά και δικαίως σήκωνε το τρόπαιο. Ταυτόχρονα έπαιρνε την εκδίκηση της για τον χαμένο τελικό του 1986.

1990 καλη

Ο Μπεκενμπάουερ έγινε ο δεύτερος άνθρωπος (μετά τον Μάριο Ζαγκάλο) που κατακτούσε Μουντιάλ, τόσο ως παίχτης, όσο και ως προπονητής. Η Αργεντινή χωρίς να παίξει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και στηριζόμενη μόνο στον Ντιέγκο έφτασε μέχρι τον τελικό, αλλά εκεί ο Μαραντόνα άφησε τα δάκρυα του πάνω στο τρόπαιο. Ήξερε ότι χάθηκε η μοναδική ευκαιρία που είχε να κάνει ό,τι και ο Πελέ, το 1958 και το 1962. Να πάρει δυο διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα…

Τα άλλα ματς:

Πλην αυτών των τελικών, οι μονομάχοι  μετρούν ακόμα 18 συναντήσεις, με την αλμπισελέστε να έχει –συνολικά- 9 νίκες έναντι 6 των πάντσερ, ενώ 5 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Τα τέρματα σε αυτές τις 18 αναμετρήσεις είναι 28-28!

Στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι τους, η Γερμανία είχε συντρίψει με 4-0 την Αργεντινή. Επρόκειτο για αγώνα του Παγκοσμίου κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, το 2010…

Αυτός είναι ο 8ος τελικός για τους Γερμανούς, που μετρούν 3 κατακτήσεις στους προηγούμενους 7.

Για την Αργεντινή πρόκειται για τον 5ο τελικό, με τους νοτιοαμερικανούς να έχουν 2 κατακτήσεις στους προηγούμενους 4.

Συνοπτικά, οι μονομάχοι σε Μουντιάλ:

1966: Αργεντινή – Δυτική Γερμανία 0-0 ( Αγγλία, φάση ομίλων). Πέρασαν κι οι δύο. Η –τότε- Δυτική Γερμανία έχασε τον τελικό από την Αγγλία (4-2 στην παράταση). Η Αγγλία είχε αποκλείσει την Αργεντινή (1-0) στα προημιτελικά.

1986: Αργεντινή – Δυτική Γερμανία 3-2 (Πόλη Μεξικού. Τελικός).

1990: Δυτική Γερμανία-Αργεντινή 1-0 (Ιταλία. Τελικός).

2006: Γερμανία – Αργεντινή 1-1 (4-2 στα πέναλτι) (Γερμανία. Προημιτελικά). Τρίτη η Γερμανία.

2010: Γερμανία-Αργεντινή 4-0 (Νότιος Αφρική. Προημιτελικά). Τρίτη η Γερμανία.

 

By