Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Τζεφ, ο Δάκης και οι σαμπάνιες!

Από την «ένοχη» θαλαμηγό του μεγάλου αφεντικού της JP&AVAX στην ετικέτα της Dom Perignon…

foto-mesaB

Της Λητώς Μησιακούλη

litomissiakouli@thepaper.gr

Αμφισβητείται διαρκώς για την Τέχνη του, κατηγορείται ότι είναι πετυχημένος στις… πλάτες μεγαλοεπιχειρηματιών (μεταξύ αυτών και του Δάκη Ιωάννου), και παραμένει πάντα, το αγαπημένο δισύλλαβο όνομα του παγκόσμιου Τύπου ξεσηκώνοντας σχόλια, διαφωνίες και κριτικές.

foto3

Και κάτι ακόμα: o Jeff Koons συνεχίζει και πουλάει ακατάπαυστα με τις τιμές των έργων του να καλπάζουν στη διεθνή αγορά αποτελώντας σήμερα τον νούμερο 1 σε πωλήσεις ζώντα καλλιτέχνη.

foto1

 

Το μεγάλων διαστάσεων γλυπτό του Jeff Koons  με τίτλο «Balloon Dog (Orange)» πουλήθηκε πρόσφατα μέσω οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη αγγίζοντας 58,4 εκατ. δολάρια!

«Ο Koons είναι αστέρι στα deals, και ξέρει πολύ καλά τι κάνει!» λένε οι Aμερικάνοι art dealers, κάνοντας πάντα μια αναφορά στη σχέση του αμφιλεγόμενου καλλιτέχνη με το μεγάλο αφεντικό της JP& AVAX και διεθνούς φήμης συλλέκτη, Δάκη Ιωάννου.

dakis

Το 2010 οι δυο άντρες είχαν γίνει αντικείμενο συζήτησης και τεχνοκριτικής όταν ο Koons φιλοτέχνησε τη θαλαμηγό του Ιωάννου, που πήρε το όνομα «Guilty». Οι τίτλοι στις εφημερίδες έγραφαν: «Πρόκειται για σκάφος ή για ένα πλωτό μουσείο;»

foto2

Τα αστραφτερά μπουκάλια…

Αυτές τις μέρες, ο Koons, ξαναβρίσκεται στην επικαιρότητα έχοντας συνάψει μια νέα συνεργασία, και απολαμβάνοντας την υπογραφή του να φιγουράρει σε ελιτίστικα σαλόνια, και βιτρίνες.

Πρόκειται για τη συμφωνία που έκλεισε με την Dom Pérignon στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας limited edition ετικέτας με το σήμα κατατεθέν του που δεν είναι άλλο από τα φουσκωτά γλυπτά του.

Ο τίτλος είναι Balloon Venus. Έμπνευση του Koons από μια παλαιολιθική φιγούρα που είχε ανακαλυφθεί στην Αυστρία. Το έργο ανήκει στην σειρά «Αρχαιότητες» που είχε ξεκινήσει ο Koons το 2008. Για τη συνεργασία του με την Dom Pérignon το έφτιαξε σε ειδικό μέγεθος μικρών διαστάσεων ώστε να αγκαλιάζει τη φιάλη της σαμπάνιας.

Ηδη, στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει οι σαμπάνιες  Dom Pérignon 2004 (169 δολάρια) Dom Pérignon Rose 2003 (349 δολάρια).

Και κάπου εδώ ξεκινάει ένας νέος μύλος αμφιβολίας και κριτικής:

Πρόκειται για αυτούσια Τέχνη ή για εμπορικά τρικ μεταξύ του γνωστού brand και του καλλιτέχνη;

(Visited 1 times, 1 visits today)
By