Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο τουρκικός στρατός «εκπαιδεύει Ιρακινούς Κούρδους μαχητές»

Στο πλαίσιο της συνεισφοράς της Τουρκίας στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

turkey-army

Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ εκπαιδεύουν Τούρκοι στρατιωτικοί και πρόκειται να εκπαιδεύσουν και μια νέα μονάδα του ιρακινού στρατού στη Βαγδάτη στο πλαίσιο της συνεισφοράς της Τουρκίας στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές σήμερα.

Οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις άρχισαν να εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ πριν από τρεις εβδομάδες, είπε ένας εκπρόσωπος των Πεσμεργκά, ο ταξίαρχος Χαλγκόρντ Χικμάτ. Ένας Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι παρόμοια βοήθεια θα προσφερθεί στη νέα Εθνοφρουρά του Ιράκ.

«Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να εκπαιδεύει τους Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ… συμφωνήσαμε επίσης να εκπαιδεύσουμε και να βοηθήσουμε την Εθνοφρουρά», είπε ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Τουρκία, κράτος μέλος του NATO με σύνορα 1.200 χιλιομέτρων με τη Συρία και το Ιράκ, αρνείται να αναλάβει ενεργό στρατιωτικό ρόλο στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, επιχειρηματολογώντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές αφ΄ εαυτών δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Η Άγκυρα έχει επικριθεί διότι άφησε χιλιάδες ξένους μαχητές να περάσουν τα σύνορά της στη βιάση της να συμβάλει στην ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και ότι έχει πράξει ελάχιστα για να συμβάλει στον τερματισμό της πολιορκίας της κουρδικής πόλης Κομπάνι στην παραμεθόριο, όπου οι μάχες κρατούν μήνες σε μικρή απόσταση από τις θέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως για να συζητήσουν τον ρόλο της Τουρκίας στον συνασπισμό.

Από τη μεριά της η Άγκυρα επιμένει ότι η ειρήνη δεν μπορεί να αποκατασταθεί με τον Άσαντ να παραμένει στην εξουσία.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θέλουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Είναι αδύνατον να σταματήσουμε τους τρομοκράτες απλώς και μόνο βομβαρδίζοντας (από αέρος)… Αν θέλεις να σκοτώσεις τα κουνούπια δεν δουλεύει αυτό, πρέπει να αποξηράνεις το έλος», είπε ένας άλλος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Άγκυρα έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει Σύρους αντάρτες που πολεμούν τόσο εναντίον του ΙΚ, όσο και εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ, αλλά οι λεπτομέρειες για το πόσοι ακριβώς, ποιοι θα είναι και πού θα εκπαιδευτούν δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη.

By