Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Τούρκος επενδυτής που θα κάνει τον «Αστέρα» 7 αστέρων

Φερίτ Σαχένκ: Θέλουμε να κάνουμε τον «Αστέρα» τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό για την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη – «Θα κάνει την Αθήνα το νούμερο 1» γράφει η Hurriyet

asteras1

Δύο ξενοδοχεία 7 αστέρων και 20-25 βίλες είναι το σχέδιο για τον νέο «Αστέρα» στη Βουλιαγμένη από τους νέους ιδιοκτήτες του. Ο κ. Φερίτ Σαχένκ, ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος που πρόσφερε μαζί με τους Αραβες συνεταίρους του 400 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τον «Αστέρα», έχει φιλόδοξα σχέδια να μεταμορφώσει το μικρό Καβούρι στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό όχι μόνον της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης.

Και φαίνεται πειστικός, καθώς είναι ένας lifestyle δισεκατομμυριούχος και ανάμεσα στις 200 εταιρείες που ελέγχει περιλαμβάνονται η τουρκική «Vogue», αλλά και το μοναδικό ξενοδοχείο 7 αστέρων στη γειτονική χώρα, το «D-Hotel Maris».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαχένκ δεν είναι ένας συνηθισμένος πλούσιος. Νούμερο 464 στην παγκόσμια λίστα των δισεκατομμυριούχων του «Forbes» το 2012, ανέβηκε στην 395η θέση φέτος, ενώ το αμερικανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι είναι ο πλουσιότερος Τούρκος. Ακόμη όμως κι αν δεν εντυπωσιάζουν αυτά τα νούμερα, ο κ. Σαχένκ δεν φαίνεται να έχει ανάγκη από τίτλους και συστάσεις καθώς:

■ Πληρώνει το 2% των φορολογικών εσόδων της Τουρκίας
■ Είναι ο 3ος μεγαλύτερος αντιπρόσωπος της Volkswagen στον κόσμο
■ Το 2012 οι εταιρείες του έκαναν επενδύσεις 1,1 δισ. δολαρίων
■ Τα media του ομίλου απορροφούν το 10% της διαφημιστικής δαπάνης στην Τουρκία

Η… Α’ εθνική των ΕμιράτωνΟ διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Dogus, το δεξί χέρι του κ. Σαχένκ, κ. Χουσνού Ακάν, περιγράφει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τον όμιλο, λέγοντας ότι «διαχειρίζεται περισσότερες από 200 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

asteras2

 

Απασχολούμε διεθνώς 35.000 εργαζομένους και δραστηριοποιούμαστε σε οκτώ διαφορετικούς τομείς: τράπεζες, ενέργεια, ψυχαγωγία, αυτοκίνητα, κατασκευές, media, τουρισμός-υπηρεσίες και real estate. Ειδικά στους τομείς των τραπεζών, των κατασκευών και του τουρισμού, ο όμιλος Dogus έχει παρουσία σε 21 διαφορετικές χώρες στον κόσμο, με διαφορετικούς τοπικούς συνεταίρους σε κάθε χώρα.

Στην Ελλάδα, στον τομέα των μαρινών, έχουμε συνεργασία με τη Lamda Development και την Κυριακούλης». Μεταξύ άλλων, στον κ. Σαχένκ ανήκει η Garanti Bank, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας, αλλά και αρκετές επιχειρήσεις με άρωμα lifestyle, καθώς εκτός από την τουρκική «Vogue» εκδίδει και το «GQ», ελέγχει έξι κανάλια, έχει τα ξενοδοχεία «Hyatt» της Κωνσταντινούπολης, τις αντιπροσωπίες των Lamborghini, Porsche, Bugatti και Bentley, αλυσίδα πολυτελών εστιατορίων, ενώ ο κατάλογος των εταιρειών που φέρνουν κάθε χρόνο στον όμιλο έσοδα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. δολάρια δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Ο πλούτος αυτός επιτρέπει στον κ. Σαχένκ να συναλλάσσεται εύκολα με τα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά κέντρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο επενδυτικό σχήμα που πλειοδότησε με 400 εκατ. ευρώ για τον «Αστέρα» κατέβασε την…  Α” Εθνική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν όλοι οι Αραβες που μέχρι τώρα κρατούσαν αποστάσεις, αν δεν τους τρόμαζαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα, δηλαδή μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, όπως και τα κρατικά επενδυτικά οχήματα του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ. «Ο όμιλος Dogus», όπως λέει ο κ. Ακάν, «ελέγχει το 30% του κονσόρτσιουμ που πλειοδότησε για τον “Αστέρα”».

Ο «Αστέρας», όμως, δεν είναι το πρώτο project της Dogus στην Ελλάδα. Ο όμιλος έχει μια εταιρεία που διαχειρίζεται μαρίνες στην Κροατία, στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα, καθώς απέκτησε σημαντικά ποσοστά στις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών και της Λευκάδας. Το management, βέβαια, συνεχίζουν να ασκούν η Κυριακούλης και η Lamda.

asteras3

 Ο κ. Σαχένκ γοητεύτηκε από την ιδέα να αποκτήσει τον «Αστέρα» και να τον μετατρέψει σε ένα πολυτελές παραθεριστικό θέρετρο. «Είναι γεγονός», λέει ο κ. Ακάν, «ότι αναζητήσαμε Ελληνα συνέταιρο για τον “Αστέρα”.

Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια που είχαμε για να κινηθούμε ήταν περιορισμένα και δεν στάθηκε δυνατόν. Δεν είναι της παρούσης, αλλά είναι ένα θέμα που, αν χρειαστεί, θα το συζητήσουμε στο μέλλον με τους συνεταίρους μας». Η επιχειρηματική φιλοδοξία του κ. Σαχένκ για τον «Αστέρα» είναι πολύ συγκεκριμένη. «Θέλουμε να τον κάνουμε τον Νο 1 τουριστικό προορισμό όχι μόνο για την Αθήνα και την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη», επισημαίνει ο κ. Ακάν και συνεχίζει:

«Ο “Αστέρας” θα είναι ο πλέον πολυτελής και must τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Στόχος μας δεν είναι τίποτε λιγότερο από το καλύτερο». Ο κ. Ακάν -το δεξί χέρι του Τούρκου δισεκατομμυριούχου- προσθέτει ότι θα γίνει διαγωνισμός μεταξύ των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων διεθνώς, ενώ όσον αφορά στον operator που θα δουλεύει τα ξενοδοχεία δεν υπάρχουν αποφάσεις, αλλά ο όμιλος έχει σχέσεις με διεθνείς αλυσίδες στο πλαίσιο των έξι ξενοδοχείων 5 αστέρων που ελέγχει.

Οι κινήσεις ματ που τον έκαναν κροίσο

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας είναι ένας κοσμοπολίτης με έντονες δυτικές επιρροές. Γεννήθηκε το 1964 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ο πατέρας του και ιδρυτής της επιχειρηματικής δυναστείας Αϊχάν Σαχένκ τον έστειλε για τη μέση εκπαίδευση στην Ελβετία, στο αμερικανικό σχολείο ΤASIS.

Συνέχισε τις σπουδές του σε ένα διακεκριμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο που ίδρυσαν Ιησουίτες και το οποίο έχει μεγάλη καθολική παράδοση, το Boston College, όπου σπούδασε marketing και διαχείριση ανθρώπινων πόρων.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των συνεργατών και αναζητεί τους καλύτερους να δουλεύουν γι’ αυτόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλός του διαθέτει ειδικό τμήμα με την επωνυμία Humanitas, για να ανακαλύπτει και να προσλαμβάνει ταλαντούχους, ικανούς και έξυπνους ανθρώπους.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του παρακολουθώντας στο Harvard το πρόγραμμα management για τους εκλεκτούς, το οποίο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες – προέδρους εταιρειών. Οταν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε να εργάζεται στον όμιλο του πατέρα του και συγκεκριμένα στην Garanti Bank.

Το 2001 -ενώ μαίνεται η οικονομική κρίση της Τουρκίας- ο πατέρας του θα αποβιώσει λόγω καρδιακών προβλημάτων και ο 37χρονος τότε Φερίτ αναλαμβάνει το πηδάλιο του ομίλου. Εχει ήδη κάνει στον όμιλο επιτυχημένες κινήσεις: εξαγόρασε δύο αλυσίδες λιανικής, ενώ ξεκίνησε το ειδησεογραφικό κανάλι Turkish Nationwide Television, γνωστό ως ΝTV. Το 2004 έκανε ένα ιστορικό για την Τουρκία deal. Πουλάει σχεδόν το 1/4 της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας, της Garanti Bank, στην General Electric αντί 1,6 δισ. δολαρίων.

Το deal αυτό θεωρήθηκε σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση του τραπεζικού τομέα στην Τουρκία και την εξυγίανσή του από τις πληγές που είχε αφήσει η οικονομική κρίση στη χώρα. Η ουσία πάντως είναι η ρευστότητα που απέκτησε ο κ. Σαχένκ με τη συμφωνία αυτή, αφού του έδωσε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις και να μεγεθύνει θεαματικά τον όμιλο του.

Σήμερα ζει στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ταξιδεύει συνέχεια σε όλο τον κόσμο για τις δουλειές του. Είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα, την Νταϊάνα, και έχουν αποκτήσει μια κόρη, την Ντεφνέ. Το γεγονός ότι ανήκει στο κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων ήταν και το κυριότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε στη διεκδίκηση του «Αστέρα».

Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο deal χρειαζόταν κάποιον επιχειρηματία που να έχει τις κατάλληλες γνωριμίες, αλλά και τα μέσα να προσελκύσει το διεθνές jet set, πραγματικά πλούσιους ανθρώπους που θα δέχονταν να πληρώσουν ένα εξωφρενικό ποσό για να αποκτήσουν μια σπάνια βίλα. Σύμφωνα με πηγές από την Εθνική Τράπεζα που έχουν γνώση των σχεδίων των επενδυτών, οι βίλες θα πουληθούν προς… 30.000 ευρώ το τετραγωνικό!

Το πλέον εξωφρενικό, σύμφωνα με πληροφόρηση που υπάρχει σε κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι οι περισσότερες -ακόμη κι αν δεν υπάρχουν ούτε στα σχέδια- έχουν πουληθεί, προφανώς καπαρωθεί, σε βαθύπλουτους Αραβες.

Αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες και ολοκληρωθεί το deal, το Καβούρι θα ξαναζήσει τις ηρωικές εποχές της δεκαετίας του 1960, τότε που κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Αραβας βασιλιάς Ιμπν Σαούντ μοίραζε χρυσά ρολόγια για πουρμπουάρ στο προσωπικό του «Hοtel Κavouri» όπου περνούσε τα καλοκαίρια.

asteras5

Οπως δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Ακάν, δεύτερος στην ιεραρχία του ομίλου Dogus, «θα διατηρήσουμε τη λειτουργία και των δύο ξενοδοχειακών μονάδων. Θα τις αναβαθμίσουμε όμως ώστε να λειτουργούν ως ξενοδοχεία 7 αστέρων. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν στην Τουρκία με το “D-Hotel Maris” που είναι το μοναδικό ξενοδοχείο 7 αστέρων στη χώρα.

Το ίδιο θα κάνουμε και στον “Αστέρα”: το τοπίο, οι υπηρεσίες, οι παροχές, οι ανέσεις θα είναι 7 αστέρων. Δεν έχω λεπτομέρειες να σας πω, καθώς είμαστε σε μια διαδικασία που εξελίσσεται, αλλά ο σχεδιασμός μας προβλέπει τη δημιουργία περίπου 20-25 βιλών πολύ υψηλών προδιαγραφών. Υπάρχει επίσης άδεια για να επεκτείνουμε τη μαρίνα έως τις 200-220 θέσεις, κυρίως για να δέχεται μεγαλύτερα σκάφη».

Η Dogus υιοθετεί προσέγγιση ήπιας ανάπτυξης (mild development), όπως λένε τα στελέχη της. Θέλουν οι εργασίες που θα γίνουν να είναι απολύτως εναρμονισμένες με την κλίμακα του τοπίου και τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί κανείς πέραν των διαγωνιζόμενων δεν είχε πλήρη εικόνα, όπως άλλωστε σχεδόν κανείς δεν γνώριζε στην Ελλάδα ότι είχε τεθεί ως ελάχιστο τίμημα τα 380 εκατ. ευρώ, η έκταση στην οποία πρόκειται να οικοδομηθούν οι βίλες είναι περίπου 70-80 στρέμματα.

Από αυτό με έναν χοντρικό υπολογισμό προκύπτει ότι συζητάμε για οικήματα σε οικόπεδα 3-4 στρεμμάτων. Αν οι συγκεκριμένες βίλες, διαμορφωμένες βάσει υψηλών προδιαγραφών και σύμφωνα με τη μοναδικότητα του τοπίου και της θέσης, πουληθούν σε σούπερ πλούσιους αντί 15-20 εκατ. ευρώ, μόνον από τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση μπορεί και να καλυφθεί μεγάλο -αν όχι όλο- μέρος του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ.

asteras6
Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, καθώς στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει πουληθεί σπίτι σε τέτοιες τιμές. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι η πιο ακριβή κατοικία που πουλήθηκε από real estate development ήταν η βίλα που αγόρασε ένας Γερμανός αντί 9 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Χέλι, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του «Αman Resort» της Dolphin Capital του κ. Μίλτου Καμπουρίδη. Φημολογείται ότι στο ίδιο συγκρότημα υπάρχει παραγγελία -και μάλιστα για δύο ακόμα κατοικίες- από Ελληνα που διαπρέπει στη βιομηχανία των hedge funds, αλλά όλα αυτά προς το παρόν ανήκουν στη σφαίρα της φημολογίας.

Αν ο κ. Σαχένκ και η παρέα του από το Αμπού Ντάμπι, το Κουβέιτ και το Κατάρ προσελκύσουν τόσο υψηλού επιπέδου αγοραστές για τις βίλες του «Αστέρα», το deal θα είναι κερδοφόρο. Αν όχι, καλύτερα να μην το συζητάμε.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By