Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υπουργός Πολιτισμού για τον Κωστή Παπαγιώργη

«Ήταν ένας οικείος και παράλληλα δεινός διανοητής» αναφέρει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος

papagiorgis

«Ο Κωστής Παπαγιώργης υπήρξε ένας πολύ δημιουργικός συγγραφέας, ακριβής μεταφραστής, διεισδυτικός δοκιμιογράφος και χρονικογράφος. Όμως, υπήρξε και πολύ περισσότερα. Ήταν ευγενής, ακόμα και όταν ήταν αιχμηρός. Ικανός να ανιχνεύει το διαχρονικό πίσω από το επίκαιρο. Να ανακαλύπτει το ουσιώδες, που συχνά μας κρύβει το επουσιώδες. Ήταν ένας οικείος και παράλληλα δεινός διανοητής. Ο καίριος λόγος και η προσωπική γραφή του πρόσφεραν πνευματικότητα στην καθημερινότητά μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος  Παναγιωτόπουλος για το θάνατο του Κωστή Παπαγιώργη.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του συγγραφέα εκφράζει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

«Συγγραφέας, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, αλλά πάνω από όλα μελετητής και λάτρης της ανθρώπινης φύσης, ο Κωστής Παπαγιώργης μίλησε για τα ανθρώπινα πάθη, αφήνοντάς μας κάποια από τα ωραιότερα κείμενα που έχουν γραφεί ποτέ για αυτά.

Αυθεντικός, αντισυμβατικός, ουσιώδης και εικονοκλάστης, αφιέρωσε πολλά γραπτά του στην εθνική μας αυτογνωσία ανατρέποντας στερεότυπα της επίσημης ιστορικής αφήγησης.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του για τον πρόωρο θάνατό του.  Εύχομαι οι νέοι άνθρωποι να τον ανακαλύψουν και να τον αγαπήσουν».  

 

By