Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο φόρος ακινήτων μέσω ΔΕΗ και το 2014

Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα πληρωθεί πιθανότατα και το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, όπως ανέφερε χτες βράδυ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Του Νίκου Φιλιππίδη

 © FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Η επιμονή της τρόικας στην εισπραξιμότητα του μέτρου οδηγεί σε αυτό που η κυβέρνηση απεύχονταν μέχρι πρόσφατα. Ίδια τύχη θα έχει και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς «δεν είναι πλέον εύκολη» η εφαρμογή του λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κενού.

Το μεγάλο «αγκάθι» ωστόσο στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία συνεχίζεται το βράδυ στις 19.00, παραμένει η κινητικότητα 12.5000 δημοσίων υπαλλήλων, μέτρο ανέφικτο να εκπληρωθεί στην παρούσα φάση, ως εκ τούτου στο υπουργείο Οικονομικών το έχουν πάρει απόφαση ότι το καλό σενάριο για την χώρα, είναι η τμηματική λήψη της δόσης των 8,1 δις. ευρώ.
Χτες, μετά από μια μαραθώνια συνάντηση σχεδόν 9 ωρών, παρέμειναν ανοιχτά τα περισσότερα μέτωπα, τα οποία έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό κενό του 2013, την τρύπα των 1,2 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΠΥ και με το νέο μηχανισμό είσπραξης του ενιαίου φόρου που θα επιβληθεί στα ακίνητα.
Μέχρι τη Δευτέρα που θα πραγματοποιηθεί το νέο Eurogroup, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πολλά από αυτά τα μέτωπα για να μπορέσει να πάρει τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ τρέχοντας ώστε να καταθέσει στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα..
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα διατυπώνει αμφιβολίες για το σχέδιο επιβολής του ειδικού φόρου ακινήτων, για το οποίο οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερους συντελεστές, ώστε να καλυφθεί η φετινή τρύπα στα έσοδα που φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο. Η τρόικα θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος Κουτρουμάνη για επιβολή εισφοράς 2 τις χιλιοίς στις επιχειρήσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, δημιουργείται τρύπα 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013 – 2014.
Τέλος, οι δανειστές θέτουν θέμα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By