Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο χρόνος δεν είναι χρήμα

Ψυχολογικά τεστ αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι εκτιμούν τον χρόνο και δεν αγαπούν το χρήμα

time-is-money650
Τα λεφτά είναι εκείνο το στοιχείο μέσα στην ιστορία που έχει δημιουργήσει τις μεγαλύτερες ηθικές συγκρούσεις, με εκείνους που το λατρεύουν κι εκείνους που απλά το απεχθάνονται.
“Ο χρόνος είναι χρήμα” έλεγε ο Βενιαμίν Φράνκλιν, ενώ το αντίπαλο στρατόπεδο θεωρούσε το χρήμα ως πηγή κάθε κακού.

Όμως αν “ο χρόνος είναι χρήμα” τότε ο χρόνος είναι η πηγή κάθε κακού: Με αυτό τον συλλογισμό δύο επιστήμονες από τις ΗΠΑ αποφάσισαν να πειραματιστούν και να βρουν που βρίσκεται η επιστημονική αλήθεια.

Το πείραμα που διεξήγαγαν η Φρανσέσκα Τζίνο από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και η Κάσι Μογκίλνερ από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υποδεικνύει ότι η σωστή κατεύθυνση είναι η ακριβώς αντίθετη από αυτή που υποστηρίζουν οι λάτρεις του χρήματος.

Οι δύο επιστήμονες ζήτησαν από μία ομάδα εθελοντών να κάνουν μία σειρά από τεστ κατανόησης και νοημοσύνης. Ωστόσο, άλλο ζητήθηκε από τους εθελοντές να απαντήσουν και άλλο ήταν το πραγματικό τεστ.

time_money700
Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, οι δύο επιστήμονες αναφέρουν ότι έδωσαν στους εθελοντές μία ομάδα λέξεων προκειμένου να δημιουργήσουν προτάσεις. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα προστέθηκαν πολλές λέξεις που είχαν συνάφεια με το χρήμα, στη δεύτερη ομάδα οι λέξεις σχετικά με το χρήμα ήταν λιγότερες και στην τρίτη ομάδα οι σχετικές λέξεις ήταν ελάχιστες, σε αυτούς όμως οι περισσότερες λέξεις αφορούσαν το χρόνο.
Οι εθελοντές είχαν στη διάθεσή τους και χαρτιά για να κρατούν πρόχειρες σημειώσεις, με τη διαβεβαίωση ότι αυτές δεν θα ληφθούν υπόψη. Όμως οι επιστήμες είχαν κωδικοποιήσει όλα τα χαρτιά, έτσι ήξεραν σε ποιον εθελοντή ανήκαν οι πρόχειρες σημειώσεις και οι επίσημες απαντήσεις.

time_money600
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι εθελοντές της πρώτης ομάδας να είναι πραγματικοί πρωταθλητές στην εξαπάτηση, καθώς «έκλεψαν» σε ποσοστό 88%, στη δεύτερη ομάδα τα αντίστοιχα ποσοστά περιορίζονται στο 67% και στην τρίτη ομάδα το ποσοστό ήταν ελάχιστο.
Εν τω μεταξύ, σε ένα τελικό τεστ όπου οι εθελοντές έπρεπε να απαντήσουν για τον εαυτό του έχοντας απέναντι έναν καθρέφτη, για άλλη μία φορά όσοι είχαν λέξεις με σχέση το χρήμα προσπάθησαν να «εξαπατήσουν» το τεστ περισσότερο απ” όσους είχαν λέξεις σχετικές με το χρόνο. Ωστόσο, αυτή τη φορά προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από το θέμα χρήμα.

time_money800

 

Το τεστ των Τζίνο-Μογκίλνερ απέδειξε ότι οι άνθρωποι δεν είναι ο εαυτός τους σε θέματα που αφορούν το χρήματα και εκτιμούν περισσότερο το θέμα «χρόνος» γι” αυτό και είναι πιο ειλικρινείς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By