Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Super-Mario «εκτόξευσε» το ευρώ

 Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αρντητικά επιτόκια

euro money lefta dollar
© Andres Rodriguez | Dreamstime.com

Ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε ευδιάθετος στη σημερινή συνεδρίαση και όπως αναμενόταν δεν μείωσε τα επιτόκια σε αυτή τη συνεδρίαση, αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι συζητήθηκαν τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων για άλλη μια φορά. Αφού ευχήθηκε καλές γιορτές καθώς είναι η τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2013, προσπάθησε να αναλύσει την εικόνα της οικονομίας της Ευρώπης.

Τα κυριότερα σημεία που θα σταθούμε είναι τα παρακάτω:

– Ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός, αλλά η αναμένεται να δούμε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

– Ανέφερε για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει διευκολυντική και περιμένει τα επιτόκια να παραμείνουν σε αυτά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα

– Περιμένει ανάκαμψη με αργούς ρυθμούς το 2014 και το 2015

– Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα

– Αυξηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2014 σε 1,1 % από 1,0 %, και 1,5% το 2015

– Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα για τους επόμενους μήνες και να κλείσει στο 1,4 % το 2013 (από 1,5 % το Σεπτέμβριο ), στο 1,1 % το 2014 (από 1,3% το Σεπτέμβριο), και στο 1,3 % το 2015.

– Περιμένουμε αύξηση του Μ3 η οποία υποστηρίζεται από εισροές στη ζώνη του ευρώ

– Ανάγκη να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας

Το «γύρισμα» στο EUR/USD ήρθε ωστόσο όταν ο Ντράγκι εξήγησε γιατί η περικοπή επιτοκίων ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ συνέχισε λέγοντας ότι δεν συζήτησαν για μια άμεση εφαρμογή ενός νέου LTRO, αλλά είναι έτοιμοι όποτε κριθεί αναγκαίο.

Γενικά ο κεντρικός τραπεζίτης μιλούσε με μεγάλη σιγουριά για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, αλλά θα πρέπει να δούμε και το αποτέλεσμα τους στην πραγματική αγορά.

DailyFX Team

(Visited 1 times, 1 visits today)
By