Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πάγκαλος: Να μην εξευτελιστεί άλλο ο θεσμός του Προέδρου

Είχα προγραμματίσει να ζω με περισσότερα από 1.800 ευρώ τόνισε ο πρώην υπουργός

pagalos

Έκκληση στο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει μαζί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης το πρόσωπο που θα προταθεί για νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να μην «εξευτελιστεί άλλο ο θεσμός», απηύθυνε ο Θεόδωρος Παγκαλος μιλώντας στο Βήμα Fm.

«Να τελειώσει το θέμα έτσι εύκολα» ανέφερε χαρακτηριστικά και διατύπωσε την εκτίμηση πως  «τα τελευταία χρόνια η επιλογή του Προέδρου γινόταν ώστε να δοθεί μια λύση στιγμής από τον εκάστοτε πρωθυπουργό».

Παράλληλα τόνισε πως δεν προσδίδει «την απαιτούμενη αίγλη» στο θεσμό, η εκλογή του με ψήφους που θα μαζευτούν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τα «περιτρίμματα» από τους ανεξαρτήτους και σχολίασε ως «εξωφενικά» τα σενάρια που θέλουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίζει τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και αν πρόκειται για στέλεχος του κόμματός του. «Αν συνεχίσουν έτσι θα οδηγηθούν στην πορεία σε βαθμιαία περιθωριοποίηση που τους ταιριάζει», συμπλήρωσε.

Κληθείς να περιγράψει το προφίλ που θα πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα επιλεγεί, τόνισε πως μπορεί να είναι πολιτικό πρόσωπο ή όχι, με μεγάλη αποδοχή, κοινωνική διαδρομή και ο οποίος να έχει τεθεί στην κρίση των πολιτών μέσα από κάποιες διαδικασίες.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος σχολίασε και  την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές των συντάξεων των δικαστικών και εισαγγελέων λέγοντας πως δεν τα βγάζει πέρα με τη σύνταξη των 1.800 ευρώ που παίρνει.

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αναδρομικές αξιώσεις από τους βουλευτές μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είπε «εάν κάποιοι αποφασίσουν- γιατί βλέπω τώρα ένα πνεύμα κατά των δικαστών – και δεν δικαιώσουν τον εαυτό τους, διότι πιστεύω ότι ορθώς έπραξαν οι δικαστές και τον δικαίωσαν από την τυπική άποψη, της εφαρμογής του δικαίου, θα μπορούσε άλλος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου θα εφαρμοστεί ο γενικός κανόνας δικαίου ότι δεν μπορεί να χειροτερέψει αναδρομικά τις συμβατικές συνθήκες μιας εργασιακής σχέσης, σε έναν εργοδότη.

Εκεί θα άνοιγε επίσης ο δρόμος για να δικαιωθούν κάποιοι και ανατρέπεται η οικονομική πολιτική. Γι” αυτό το λόγο, εγώ δεν θα κάνω προσφυγή, παρόλο ότι υποφέρω, διότι 1.800 ευρώ δεν είναι μεν σύνταξη πείνας, αλλά δεν είχα προγραμματίσει στη ζωή μου να έχω τόσα. Είχα προγραμματίσει κάτι παραπάνω…».

By