Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Πάγκαλος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιορισμένη νομιμοποίηση

«Διαχρονικά, η επιλογή του Προέδρου εξυπηρετούσε κομματικές σκοπιμότητες»

pagalos

Ηχηρή παρέμβαση στη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με το ποιο θα πρέπει να είναι το προφίλ του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κάνει με άρθρο του στο  ΒΗΜΑ της Κυριακής, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και προκαλεί αίσθηση χαρακτηρίζοντας τον εκάστοτε Πρόεδρο «πρόσωπο περιορισμένης νομιμοποίησης» καθώς, όπως εξηγεί «εκλέγεται από τη Βουλή και όχι από τον λαό».

Περιγράφοντας τις, κατά τη γνώμη του, επιδιώξεις που θα πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει χαρακτηριστικά :»ο επόμενος Πρόεδρος  θα πρέπει να φέρει σε πέρας με τον λόγο και τις πράξεις του έναν εκπαιδευτικό ρόλο, ιδίως για τη νεολαία, να συμβάλει στην αποκατάσταση της φήμης της χώρας και τρίτον, να αρθεί πάνω και πέρα από τις απαραίτητες και φυσιολογικές αντιπαραθέσεις, δημιουργώντας ένα κοινωνικό αίσθημα αισιόδοξης ενότητας» και υπογραμμίζει την ανάγκη να είναι υποψήφιος από μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο κ. Πάγκαλος υποστηρίζει στο άρθρο του πως «διαχρονικά, η επιλογή του Προέδου εξυπηρετούσε κομματικές σκοπιμότητες» και δίνει τη δική του εξήγηση του για την επισήμανση του αυτή αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επρόδωσε, όπως όλοι αναγνωρίζουν σήμερα, την πατρική του φιγούρα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το έκανε για να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή πόλωση στις εκλογές του ’85», ενώ σε άλλο σημείο του άρθρου σχετικά με το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημειώνει : «έχει γραφτεί χωρίς ποτέ να διαψευστεί ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής εζητούσε, για να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ που να μην είναι όμως βουλευτής. Ο κ. Παπούλιας είχε μόλις απολέσει την έδρα του στα Ιωάννινα με μικρή διαφορά».

 

 

By