Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πάνω από τους μισούς Ισπανούς δεν εμπιστεύονται τον Ραχόι

Καμία εμπιστοσύνη δεν έχει το 56% των ισπανών πολιτών στην κυβέρνηση Ραχόι σύμφωνα με έρευνα του κρατικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), η οποία διεξήχθη τον Απρίλιο.

fosphotos.com | EUROPEAN UNION
fosphotos.com | EUROPEAN UNION

Νέα πτώση σημειώσαν τα ποσοστά του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος, ενώ η δυσαρέσκεια και η απαισιοδοξία σχετικά με την πολιτική και οικονομική προοπτική της χώρας μεγαλώνει. Ο Μαριάνο Ραχόι θα συγκέντρωνε μόλις 34% των ψήφων εάν γίνονταν εκλογές σήμερα, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από το 35% που καταγραφόταν τον Ιανουάριο αλλά σε μεγάλη απόσταση από το 44,6% των ψήφων που είχε λάβει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2011

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται ως «πολύ άσχημη» από τους μισούς Ισπανούς ενώ το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα μετά την ανεργία είναι η διαφθορά σύμφωνα με την έρευνα.

Οι πληττόμενοι από την ύφεση Ισπανοί εξοργίστηκαν από τις καταγγελίες περί διαφθοράς νωρίτερα φέτος, αν και ο Ραχόι διέψευσε ότι παρανόμησε ο ίδιος προσωπικά ή το κόμμα.

Οι πολίτες βγαίνουν πολύ συχνότερα στους δρόμους. Χαρακτηριστικά την Πρωτομαγιά πάνω από  ένα εκατομμύριο πολίτες έλαβαν μέρος στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά, σύμφωνα με συνδικάτα. Τις τελευταίες εβδομάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από σπίτια πολιτικών, γεγονός που το PP καταδίκασε.

Το PSOE δεν επωφελήθηκε από τις καταγγελίες, πιθανώς λόγω της γενικευμένης άποψης ότι οι πολιτικοί είναι συλλήβδην διεφθαρμένοι.

Το PSOE θα λάμβανε 28,2% στις εκλογές εάν αυτές διεξάγονταν σήμερα, από 33,4% ένα χρόνο νωρίτερα. Ο ηγέτης του, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, δεν εμπνέει «καμιά εμπιστοσύνη» στο 53% όσων ερωτήθηκαν.

Το μικρό κεντρώο κόμμα UPyD υπερδιπλασιάζει το ποσοστό του, στο 7,4% από 3,5% πριν από ένα χρόνο. Και η Ενωμένη Αριστερά αυξάνει το δικό της ποσοστό, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου.

Τα κόμματα είναι ο λιγότερο αξιόπιστος θεσμός στην Ισπανία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ενώ οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία αναμένεται να διεξαχθούν το 2015.

By