Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πάνω από 1.400 τα θύματα του Έμπολα

Τουλάχιστον έξι μήνες θα μπορούσε να διαρκέσει ο «πόλεμος» κατά του ιού Έμπολα

ebola

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Φριτάουν, ο συντονιστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της επιδημίας δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, κατήγγειλε επιπλέον ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις με τις πληγείσες περιοχές, γεγονός που «δυσκολεύει περισσότερο» ή καθιστά «αδύνατη» την αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

«Εμείς εργαζόμαστε πάνω σε έκτακτα μέτρα για ένα διάστημα 6 μηνών, προκειμένου να περιορίσουμε ταχύτατα την ασθένεια» επισήμανε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι «η επιδημία του Έμπολα εξαπλώνεται ακόμα σε πολλές περιοχές» στη Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έως την 20ή Αυγούστου, ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.427 ανθρώπων επί του συνόλου των 2.615 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη Δυτική Αφρική.

ebola

«Ο αγώνας για να νικήσουμε τον Έμπολα δεν είναι μια μάχη, αλλά ένας πόλεμος, που απαιτεί όλος ο κόσμος να εργαστεί ενωμένος, σκληρά και αποτελεσματικά. Ελπίζω ότι θα τελειώσει σε 6 μήνες όμως πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να τελειώσει», επέμεινε ο ίδιος.

«Χάνουμε ή κερδίζουμε τη μάχη; Το μόνο που μπορώ να πω είναι δεν έχουμε ακόμα νικήσει» προσέθεσε ο Βρετανός επιδημιολόγος.

Ακόμη, επισήμανε ότι «η κατανοητή απόφαση ορισμένων αεροπορικών εταιρειών να μην πραγματοποιούν πτήσεις προς και από το Φριτάουν, τη Μονρόβια ή το Κόνακρι είχε έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του ΟΗΕ να αποστέλλει προσωπικό και εξοπλισμό».

«Απευθύνω ένα πολύ σθεναρό αίτημα προς όλους εσάς να μας βοηθήσετε προκειμένου να βρούμε τα μέσα να συνεχίσουμε να έχουμε αεροπορικές εταιρείες που θα εξυπηρετούν αυτές τις πρωτεύουσες προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας» είπε ο Ναμπάρο.

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό μαζί. Δεν είναι δυνατόν με αυτήν την απαγόρευση» (σ.σ. τη de facto απαγόρευση των πτήσεων), επέμεινε.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΠΟΥ για την υγειονομική ασφάλεια, ο δρ. Κέιτζι Φουκούντα, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο οργανισμός δεν στηρίζει κανένα γενικευμένο αεροπορικό εμπάργκο, αν και καταλαβαίνει πάντως τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί στον κόσμο.

«Οι πιλότοι, τα πληρώματα, όπως και οι επιβάτες αντιμετωπίζουν γενικά πολύ ισχνό κίνδυνο να μολυνθούν από τον Έμπολα» υπενθύμισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By