Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πάρε- δώσε μεταξύ Ιράν και Ρωσίας με αφορμή το πετρέλαιο

Οι δύο χώρες κινούνται προς συμφωνία για εξασφάλιση πετρελαίου έναντι αγαθών

oil_848822938

Το Ιράν και η Ρωσία διαπραγματεύονται συμφωνία που θα επιτρέψει στο Ιράν να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές του πετρελαίου του παρά τις δυτικές κυρώσεις που οδήγησαν το Νοέμβριο στη συγκατάθεση της Τεχεράνης σε προκαταρκτική συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός της.

Ρωσικές και ιρανικές πηγές δήλωσαν ότι είναι υπό συζήτηση οι τελευταίες λεπτομέρειες συμφωνίας βάσει της οποίας η Μόσχα θα αγοράζει ως και 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως με αντάλλαγμα την προμήθεια του Ιράν με ρωσικά αγαθά και εξοπλισμό.

«Σημαντική πρόοδος σημειώνεται αυτή τη στιγμή με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Συζητούμε τις λεπτομέρειες και η ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας εξαρτάται από αυτές», δήλωσε ρωσική πηγή.

Δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία θα εφαρμοστεί πριν ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο στη Γενεύη ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν την Πέμπτη τεχνικές συνομιλίες για την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Στόχος της συμφωνίας είναι το πάγωμα των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων για έξι μήνες ώστε να υπάρξει χρόνος για μια οριστική διευθέτηση, τον Μάιο.

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις μείωσαν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου στο ήμισυ και πλέον τους τελευταίους 18 μήνες σε περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Η Ρωσία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά του Ιράν.

Η αγορά από τη Ρωσία 500.000 βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως θα αυξήσει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου κατά 50% και θα τονώσει την ιρανική οικονομία. Με την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου στα περίπου 100 δολάρια το βαρέλι, το Ιράν θα κερδίζει επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια το μήνα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό και τα αγαθά που θα παραδοθούν στο Ιράν σε αντάλλαγμα για το πετρέλαιο.

ΠΗΓΗ:Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)
By