Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες [βίντεο]

 

Hugo Chaves BBCΤην τελευταία του πνοή άφησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο οποίος σε ηλικία 58 ετών έχασε τη μάχη με τον  καρκίνο. Δεν είχε κάνει δημόσια εμφάνιση εδώ και ένα μήνα, από τη ημέρα, δηλαδή, που επέστρεψε από την χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλονταν στην Κούβα. Δείτε τη ζωή του σε φωτογραφίες.

Έντονα συγκινησιακά φορτισμένος, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαντούρο, ανακοίνωσε τον θάνατο του Τσάβες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

«Σήμερα, 5 Μαρτίου, αφού συμμετείχαμε στο υπουργικό συμβούλιο, φτάσαμε εδώ, στο στρατιωτικό νοσοκομείο για να μάθουμε την πορεία της υγείας του προέδρου μας. Συνοδεύαμε τις κόρες του, τον αδελφό του και τα μέλη της οικογενείας του, όταν λάβαμε το σκληρότερο και πιο τραγικό νέο που θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε στο λαό μας. Στις 4:25 το απόγευμα, της 5ης Μαρτίου, ο Κομαντάντε πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας, πέθανε» ήταν η ανακοίνωση του Μαντούρο.

 

Την είδηση επιβεβαίωσε και το ειδησεογραφικό σάιτ Mexico’s El Universal newspaper υπό τον τίτλο: «Ο Ούγκο Τσάβες πέθανε, νικημένος από τον καρκίνο». Η είδηση έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμου. Παγκόσμια ειδησεογραφικά δίκτυα διέκοψαν τα προγράμματα τους και με έκτακτη ροή ενημερώνουν για τον θάνατο του δημοφιλούς Κομαντάντε.

#ChavezΣτο twitter δημιουργήθηκε αμέσως hashtag, το  #Chaves και χιλιάδες χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, από όλο τον κόσμο, έσπευσαννα στείλουν το δικό τους μήνυμα στον εκλιπόντα ηγέτη.

Τηλεγράφημα με το οποίο εκφράζει την λύπη του απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Όπως αναφέρει «με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Hugo Rafael Chavez Frias, μετά από μία παρατεταμένη ασθένεια. θα ήθελα, εκ μέρους του ελληνικού λαού και εμού προσωπικά, να απευθύνω στην οικογένεια του αποβιώσαντος Προέδρου και στον φίλο λαό της Βενεζουέλας, εκ βάθους καρδίας συλλυπητήρια και την βαθύτατη συμπάθειά μου».

Στο Καράκας προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του ηγέτη της Βενεζουέλας θα μεταβεί την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας . Σε δήλωσή του για τον θάνατό του Ο.Τσάβες επισημαίνει πως «αποχαιρετούμε σήμερα ένα μεγάλο ηγέτη, έναν σπουδαίο επαναστάτη που ήταν εμπνευστής των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατών και προοδευτικών κατακτήσεων» προσθέτοντας πως  «ο Ούγκο Τσάβες εναντιώθηκε στην καταπίεση και υπεράσπισε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έδωσε μεγάλες μάχες ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Για αυτό και έγινε σύμβολο για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του».
Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, για τον θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Στη δύσκολη πορεία της χώρας του προς τον εκδημοκρατισμό, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, η συμβολή του Ούγκο Τσάβες υπήρξε καταλυτική. Είναι κρίμα που ο πρόωρος θάνατός του ήλθε λίγο μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στο λαό της Βενεζουέλας.»

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα  είπε ότι ο Τσάβες «πρωταγωνίστησε στην προώθηση πολιτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενάντια στην επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την ντόπια αντίδραση»  . Ακόμα, πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τη στήριξή του σε κάθε δύσκολη στιγμή του λαού της Βενεζουέλας και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και σήμερα ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης της λαϊκής θέλησης».

Στον διεθνή χώρο μηνύματα εξέδωσαν οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών του πλανήτη.

Ο πρόεδρος ,Μπαράκ Ομπάμα  στο δικό του μήνυμα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ευελπιστούν σε «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση της Βενεζουέλας. «Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν ανέφερε ότι ο Τσάβες «κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις προκλήσεις της πατρίδας του. Έδωσε μία σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη, δημιουργώντας ένα λατινο-αμερικανικό όραμα, δείχνοντας την αλληλεγγύη του προς όλα τα έθνη του ημισφαιρίου»

 

Ο ηγέτης που έγινε σύγχρονος «θρύλος» – δείτε το αφιέρωμα του CNN

Το ρεπορτάζ του Reuters

 

[space size=»30″]

By