Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πέρασαν 4 «μνημονικά» νομοσχέδια από την κυπριακή Βουλή

Αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση της δόσης προς τη Λευκωσία, «ναι» στην αύξηση των φόρων από τους βουλευτές. 

Anastasiadis kiprosΚατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τέσσερα από τα πέντε νομοσχέδια που αποτελούν μνημονική υποχρέωση της Κύπρου ως απόρροια των αποφάσεων του Eurogroup για το πακέτο διάσωσης της χώρας.

Τα νομοσχέδια αφορούν στην αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%, στην αύξηση της εισφοράς επί των τόκων των καταθέσεων, για σκοπούς άμυνας, από 15% στο 30%, στην αύξηση του ειδικού τέλους επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από το 0,11% στο 0,15% και αύξηση των φόρων κατανάλωσης, η οποία θα μπορεί να γίνεται με έγκριση της Βουλής και όχι με διατάγματα του υπουργού Οικονομικών.

Πάντως αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, η συζήτηση και η ψηφοφορία, του νομοσχεδίου που αφορά στην εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, για τη διατήρηση των θέσεων των ωρομισθίων και των εκπαιδευτικών, από το 0,8% έως και 2%, προκειμένου να προλάβει χρονικά η κυβέρνηση να καταθέσει στην Βουλή και το σχετικό προϋπολογισμό. Ο ΔΗΣΥ, που διαθέτει και την κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσε πρόταση νόμου που «παγώνει» τις προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για την αναπλήρωση κενών, πρόταση που εγκρίθηκε από όλα τα κόμματα εκτός από το ΑΚΕΛ.

Για την επόμενη εβδομάδα επίσης, προσδιορίστηκε και η ψήφιση των κανονισμών για την υγεία που, επίσης, αποτελούν μνημονική υποχρέωση της Κύπρου.

 

By