Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πέρασε το νομοσχέδιο για τα ακίνητα

Με 152 «ναι», 143 «όχι» και τη διαγραφή Πολυδωρα πέρασε το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

kybernhsh600ii_211213

Με ονομαστική ψηφοφορία σε δεκαπέντε άρθρα του, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Με την απώλεια του Βύρωνα Πολυδωρα υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που τις τελευταίες 48 ώρες αναγκάστηκε σε συνεχή πισωγυρίσματα και την προσθαφαίρεση διατάξεων. Το τελικό αποτέλεσμα στη Βουλή έφερε 152 «ναι» και 143 «όχι», ενώ η μάχη δίνεται τώρα για τους πλειστηριασμούς και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Εν τω μεταξύ, η προηγούμενη νύχτα ήταν δύσκολη για τον υπουργό Οικονομικών, καθώς μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τα τσουχτερά πρόστιμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την παραδοχή του  ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε γι” αυτό, σήμερα και σε συνεργασία με τον Κωστή Χατζηδάκη προχώρησαν σε ορισμένες αλλαγές σε μία απόπειρα να καταλαγιάσουν τα πνεύματα.

Επιπλέον,  ο Γιάννης Στουρνάρας απέδωσε σε παραπληροφόρηση τον σάλο που προκλήθηκε με τα πρόστιμα φωτιά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις που υπήρξαν

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών που δέχθηκε έντονη κριτική για το θέμα αυτό, επεσήμανε ότι οι σχετικές διατάξεις για τις προσαυξήσεις ληξιπρόθεσμων χρεών έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Ιούλιο στον κώδικα φορολογικής διαδικασίας.

Ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε πως με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, αλλά και με αυτές που αναμένονται να ψηφιστούν σήμερα, προβλέπεται ότι:

α) Αφού ένα χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο και δεν καταβληθεί μέσα σε δύο μήνες, τότε υπολογίζεται πρόστιμο 10% και μπορεί να φτάσει 30 % μετά την πάροδο 2 ετών. Δηλαδή κάναμε το 120% 30% και μας λοιδορούν;

β) Θέλω να προσθέσω ότι κανένα πρόστιμο δεν θα επιβληθεί σε βάρος εκείνου , ο οποίος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

γ)Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο που θα επιβάλλεται, θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, όσο μπορούμε χαμηλότερο και θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Και στόχος μας είναι να εναρμονίσουμε κατά το δυνατόν το επιτόκιο με το οποίο το Δημόσιο εξοφλεί τις απαιτήσεις του φορολογουμένου να είναι ίδιο με εκείνο το οποίο επιβάλλει στο φορολογούμενο.

Διαβάστε επίσης:
Προσπάθεια κατευνασμού από την κυβέρνηση
Με αλλαγές τελευταίας στιγμής ο Στουρνάρας για τον φόρο ακινήτων
Νέα όρια αλλά και ποινές στη συλλογή των αποδείξεων

(Visited 1 times, 1 visits today)
By