Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πέφτει «κούρεμα» στο νομοσχέδιο – σκούπα

Μέχρι στιγμής έχουν αποσυρθεί τρεις διατάξεις: Για συμβασιούχους, συντάξεις ΟΑΕΕ και φούρνους

voulinomosxedio1«Κουρεμένο» θα φθάσει τελικά στην αρμόδια διαρκή επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής το περίφημο «νομοσχέδιο-σκούπα» του υπουργείου Οικονομίας που αποτυπώνει τα συμφωνηθέντα στις πρόσφατες επαφές με την τρόΐκα για την εκταμίευση της δόσης, Πριν καλά-καλά κατατεθεί έχουν ήδη αποσυρθεί τρεις διατάξεις του που αφορούν αποχωρήσεις συμβασιούχων του δημοσίου, την μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ καθώς και την δυνατότητα των «σούπερ-μάρκετ» να λειτουργούν φούρνους. Οι ρυθμίσεις (σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί) πρόκειται να επανεξεταστούν και να «έρθουν» άμεσα σε άλλα νομοσχέδια.

  • Αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά μέτρα και τους συμβασιούχους, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και τις καθησυχαστικές δηλώσεις από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Αυτό ανακοίνωσε και επίσημα ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος. Η διάταξη, που θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο, προέβλεπε ότι οι συμβασιούχοι θα υποχρεωνόταν να αποχωρήσουν από την εργασία τους, ακόμη και αν είχε δικαστική προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα, αν η κύρια αγωγή δεν εκδικαζόταν μέσα σε διάστημα εννέα μηνών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».
  • Αποσύρθηκε το άρθρο που επιτρέπει στα σούπερ μάρκετ να πωλούν ψωμί στις λεγόμενες «ζεστές γωνιές», προκειμένου να επανέλθει στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή. Η επίμαχη ρύθμιση ήταν ενταγμένη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων το οποίο συζητήθηκε σε β ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.Όμως το επίμαχο άρθρο 44 δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (εκτός από την αντιπολίτευση το καταψήφιζε και το ΠΑΣΟΚ). Έτσι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς ανακοίνωσε ότι αποσύρει το άρθρο, θα το αλλάξει και θα το επανακαταθέσει ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο.
  • Αποσύρθηκε τελικά η διάταξη του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία μειώνονται κατά 35% τις συντάξεις στον ΟΑΕΕ για τους νεοεισερχόμενους, ύστερα από την την αντίδραση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επιβεβαίωσε, νωρίτερα, την ύπαρξη της, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση ελήφθη επειδή ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν ο υπολογισμός της σύνταξης στο ΤΕΒΕ ήταν στο 130% του μισθού, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία διαμορφώνονταν στο 100%. Τώρα, αναζητούνται δημοσιονομικά ισοδύναμα ύψους 230 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και αναμένεται να ενταχθούν εναλλακτικές διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο

Οι διατάξεις …που μένουν

Στο πολυνομοσχέδιο,περιλαμβάνονται σειρά ρυθμίσεων που εστιάζουν κατά κύριο λόγο σε φορολογικά ζητήματα και θέματα της δημόσιας διοίκησης και κινούνται στην λογική της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μεταξύ άλλων περιέχονται:

  • Οι ρυθμίσεις για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, βάσει των οποίων θα αποχωρήσουν 15.000 εργαζόμενοι μέχρι το 2014.
  • Η θέσπιση του κανόνα μιας νέας πρόσληψης για κάθε απόλυση από το Δημόσιο.
  • Η οριζόντια μείωση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων -που θα εισπραχθεί για μια ακόμα χρονιά από τη ΔΕΗ- κατά 15%
  • Οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με τις δόσεις να «κλειδώνουν» στις 48, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν χρέη ως 5.000 ευρώ να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε «απεριόριστες» δόσεις, με ελάχιστη καταβολή -πιθανόν- τα δέκα ευρώ.
  • Η απαλλαγή των παιδιών  που συμπλήρωσαν τα 18 έτη από το τεκμήριο διαβίωσης εφόσον δεν έχουν εισόδημα και είναι προστατευόμενα μέλη.
  • Η ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια, με στόχο τη γρηγορότερη λήψη αποφάσεων για την απομάκρυνση επίορκων υπαλλήλων.
  • Το νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ, με το οποίο θα αλλάξει ο τρόπος υποβολής της περιοδικής δήλωσης, η οποία θα εξοφλείται σε δύο δόσεις πλέον.
  • Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
  • Αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα για τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
By