Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παίζει στις καθυστερήσεις η τρόικα, αγωνιά η κυβέρνηση

Ο Σαμαράς σήμερα στο Παρίσι, 21-23 Νοεμβρίου στο Βερολίνο- Συνάντηση με Μέρκελ

maximou-shadow

Μετά την αναβολή χθες της συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία, καθώς επιβεβαιώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν βιάζονται καθόλου για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Αντίθετα η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επιθυμεί τα ανοιχτά ζητήματα να κλείσουν όσο πιο γρήγορα –με την εξαίρεση προφανώς της παράτασης στο δεύτερο κύμα κινητικότητας, η οποία φαίνεται ότι θα δοθεί εκ των πραγμάτων εφόσον οι συζητήσεις συνεχιστούν ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα- καθώς όσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, συνεχίζεται η αναταραχή στην κοινωνία και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όλα δείχνουν ωστόσο ότι ο προϋπολογισμός στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί χωρίς την έγκριση της τρόικας και προφανώς δεν θα έχει υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό πριν το Eurogroup μεθαύριο, 14 Νοεμβρίου και άρα δεν θα δοθεί ακόμη το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη- αστραπή στο Παρίσι, όπου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διοργανώνει τη δεύτερη διάσκεψη για την ανεργία των νέων. Εκτός από την ελπίδα να υπάρξει επιτάχυνση των αποφάσεων για τη λήψη μέτρων με κοινοτική χρηματοδότηση, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί σε ζυμώσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες που είναι προσκεκλημένοι στη διάσκεψη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Το ενδιαφέρον ωστόσο στρέφεται κυρίως στο επόμενο ταξίδι του κ.Σαμαρά στο Βερολίνο όπου στις 21-23 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Ηγετών της Sueedeutsche Zeitung και κυρίως στο ραντεβού που έχει κλειστεί με την κ.Μέρκελ. Όταν ο πρωθυπουργός θα φτάσει στο Βερολίνο θα έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός και στη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο ο κ.Σαμαράς θα επιδιώξει να δημιουργήσει το πολιτικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει επιτάχυνση των αποφάσεων, τουλάχιστον για τα άμεσα ζητήματα.

Αυτό κυρίως που «καίει» την Αθήνα είναι το πότε θα ληφθεί η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς η ελληνική πλευρά θέλει πάση θυσία αυτό να γίνει την άνοιξη πριν τις ευρωεκλογές, ενώ οι εταίροι έχουν διαμηνύσει πως οι εξελίξεις μεταφέρονται για μετά τις 25 Μαϊου ακυρώνοντας τα σχέδια για τριπλές κάλπες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By