Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Παίρνουν τον κατήφορο» και πάλι οι καταθέσεις

Μετά από συνεχείς μηνιαίες  ανόδους, αρχίζουν να μειώνονται καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ανάσχεση του – έστω αναιμικού- ρυθμού αύξησης παρουσιάζουν οι τραπεζικές καταθέσεις σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ συνεχίζεται το καθεστώς αρνητικής τραπεζικής χρηματοδότησης στην αγορά και τα δάνεια παραμένουν «στον πάγο».

euromoneyΜε βάση τα στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων τον Ιανουάριο έφτασαν τα 160,97 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 161,45 που ήταν τον Δεκέμβριο. Η ΤτΕ διευκρινίζει πάντως ότι αν στο σύνολο των καταθέσεων προστεθούν οι κρατικές καταθέσεις τότε παρουσιάζεται αύξηση αφού τον Ιανουάριο το σύνολο του ποσού είναι 176,6 δισεκατομμύρια ευρώ από 173,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο.

Άσχημα παραμένουν τα πράγματα στην χρηματοδότηση ιδιωτών και εταιριών, αφού η ΤτΕ αποτιμά πως παρουσιάζει αρνητικό ρυθμό της τάξης του -4%, . Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι συνολικές καθαρές ροές μειωμένες κατά 296 εκατομμύρια ευρώ, με μόνη «νησίδα» την ροή προς τις επιχειρήσεις που εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη κατά 96 εκατομμύρια ευρώ.

Μειούμενες βαίνουν οι χρηματοδοτήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αφού ο ρυθμός μεταβολής του «έπεσε» στο -25,9% από -20,9%. [space size=»30″]


,

By