Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια ανησυχία για τη Συρία

 Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις το  ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

syria 02Η ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων στην ένοπλη σύρραξη στη Συρία. Με τη δήλωση αυτή η επιτροπή κρατάει αποστάσεις από την Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία είχε υποστηρίξει ότι είχε γίνει χρήση του φονικού αερίου σαρίν από τους αντάρτες, επικαλούμενη μαρτυρίες πληγέντων ιατρών.

Πάντως, με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί το  υπουργείο Εξωτερικών την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία και εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο «η συνεχιζόμενη αιματοχυσία και η απουσία άμεσων προοπτικών διεξόδου από την κρίση», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις» να διαχύσουν τη σύρραξη, εκτός των συνόρων της Συρίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ελλάδα καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφεύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής».  Επίσης τονίζεται ότι «από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έχει διακηρύξει, ως θέση αρχής, την ανάγκη άμεσης έναρξης πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση του Συριακού ζητήματος, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και να διαμορφωθεί ένα νέο περιβάλλον στη χώρα, εντός του οποίου τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων – συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των Χριστιανών – θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένα και σεβαστά».

Χημικά όπλα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φεϊζάλ Μεκντάντ, δήλωσε «είμαστε 100% πεπεισμένοι, ότι η Συρία δεν έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των δικών της ανθρώπων. Είμαστε 100% σίγουροι. Η αντιπολίτευση όμως κατασκευάζει όλα αυτά τα ψέματα για να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα και να καλύψει το έγκλημα που διαπράχθηκε στο Χαλέπι. Μέσω του δικτύου σας καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να έρθουν αμέσως εδώ».

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.

Στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ έδωσε το στίγμα των Ηνωμένων Πολιτειών: «Θεωρούμε πολύ πιθανό, αν πράγματι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων στη Συρία, και υπάρχουν αποδείξεις πως έχει γίνει, ότι υπεύθυνο είναι το καθεστώς Άσαντ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει αν το Ισραήλ ανέλαβε στρατιωτική δράση κατά της Συρίας το Σαββατοκύριακο. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, προκειμένου να μην περάσουν τα όπλα σε χέρια τρομοκρατών, όπως η Χεζμπολάχ.

By