Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια εκστρατεία του ΟΗΕ για τους 10 εκατ. απάτριδες

Η εκστρατεία έχει τίτλο «Ανήκω» και στοχεύει στην εξάλειψη του φαινομένου

Syria_prosfyges_5

Παγκόσμια εκστρατεία υπέρ των τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι απάτριδες, καθώς δεν έχουν ούτε εθνικότητα, ούτε διαβατήριο και δεν απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και προνόμια τα οποία οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένα, ξεκινά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η εκστρατεία με τίτλο «Ανήκω» στοχεύει στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου απ΄ολόκληρο τον κόσμο σε ορίζοντα δεκαετίας. Οι απάτριδες στερούνται την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση, ενώ δεν απολαμβάνουν και τα πολιτικά τους δικαιώματα όπως το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επιθυμεί να δώσει τέλος σε αυτό το φαινόμενο καλώντας τις χώρες να παραχωρήσουν εθνικότητα σε παιδιά χωρίς πατρίδα και ιθαγένεια σε μέλη εθνικών μειονοτήτων. Στήριξη στη φιλόδοξη παγκόσμια εκστρατεία του ΟΗΕ προσέφεραν σήμερα, μεταξύ άλλων, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου και η ηθοποιός Αντζελίνα Ζολί, οι οποίοι συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή κάνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση «10 εκατομμυρίων υπογραφών για να αλλάξουν 10 εκατομμύρια ζωές». Κάθε δέκα λεπτά ένα παιδί γεννιέται χωρίς πατρίδα, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες εγκαινιάζοντας την εκστρατεία.

By