Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παγώνει για τέσσερα χρόνια η καταβολή δανειακής δόσης

skordas

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Σκορδά παγώνει για τέσσερα η καταβολή της δανειακής δόσης και ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τη δόση του τόκου.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά όσους το οικογενειακό ετήσιο εισόδημά τους ενέρχεται έως 25.000 ευρώ και την τελευταία τριετία έχει υποστεί μείωση πάνω από 35%.  Στη ρύθμιση εντάσσονται επίσης οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι μακροχρονίως πάσχοντες και οι πολίτες με αναπηρία.

Αναλυτικότερα, προτείνεται για τα δάνεια που αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ να χορηγείται περίοδος χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους (τοκοπληρωμή), οι οποίοι υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό της τόκο πληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό.

Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών, ενώ η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

 

By