Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Παγώνει» η ανακεφαλαιοποίηση Εθνικής – Eurobank

Μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤhePaper.

Του Νίκου Φιλιππίδη

ethniki-trapezaΣε προσωρινό «πάγωμα» όλων των διαδικασιών κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου της Εθνικής – Eurobank, μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας, με την τρόικα, προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του.

Τη στιγμή που οι άλλες δύο συστιμικές τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς έχουν βάλει μπρος τις αυξήσεις κεφαλαίου τους, με σοβαρές πιθανότητες να εξασφαλίσουν και το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων, η διοίκηση της Εθνικής καλείται να αποδείξει τα αυτονόητα, ότι δεν είναι δυνατή η αναστροφή της όλης διαδικασίας.

Η εμπλοκή στο deal Εθνικής – Eurobank και οι εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο και της πρώτης συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και της τρόικας. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες μέρες, ενώ από βδομάδα δουλειά πιάνει και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την τρόικα θα επιχειρήσει να πείσει τα μέλη της για την ανάγκη να εξελιχτεί ομαλά η συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα θεωρεί ότι το σχήμα Εθνικής – Eurobank θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθεί πέραν των 15,5 δις ευρώ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,5 δις. ευρώ, ενώ το νέο σχήμα λόγω του μεγέθους του δεν θα είναι δυνατό να πωληθεί στο μέλλον. Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν φόβοι για την βιωσιμότητα της Eurobank καθώς τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποιησή της είναι εξασφαλισμένα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

By