Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Παγώνει» η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ή κατεβάζετε το ΦΠΑ στο 13% ή καταψηφίζω το πολυνομοσχέδιο, απείλησε, χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Αναστέλλει το υπουργείο Οικονομικών την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζεουν την τρικομματική κυβέρνηση.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, μετά από σχετική εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, απαίτησε να μπει από τώρα και ρητά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Έτσι, το θέμα παραπέμπεται για λύση πλέον στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται να δημιουργείται θέμα εκεί που δεν υπάρχει και καταλογίζουν, εμμέσως, ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, κατά την διάρκεια της συζήτησης το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε κατ’ αρχήν τις αντιπροσωπείες των κομμάτων για τις βασικές διατάξεις του Νομοσχεδίου αρμοδιότητας και των Υπουργείων Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και επικρατείας «χωρίς όμως να παραδώσει συγκεκριμένες διατυπώσεις των άρθρων». Διευκρίνισαν δε ότι «θα περιληφθούν όλα τα “προαπαιτούμενα” και επιπλέον μόνο η απαλλαγή των νέων άνω των 18 ετών (που είναι προστατευόμενα μέλη οικογενειών) από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης».

Όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση που επακολούθησε η αντιπροσωπεία του κόμματος (Φ. Σαχινίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης και Χ. Πρωτόπαπας) έθεσε τα εξής ζητήματα:

«Προτείναμε κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου:

– Να συμπεριληφθεί σε αυτό το Νομοσχέδιο άρθρο για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13%. Η συνεννόηση με την τρόικα θεωρείται εφικτή εφόσον δικό της κριτήριο είναι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και εφόσον ήδη έχει συνυπολογισθεί σε μεγάλο βαθμό η απώλεια εσόδων ΦΠΑ

Επίσης ζητήσαμε να προχωρήσει η συζήτηση για την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ώστε να έχουμε θετική κατάληξη πριν την έλευση της τρόικας .

– Να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προωθούν την εφαρμογή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ (που κατέστη και απόφαση των πολιτικών αρχηγών) για το άμεσο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας. Επίσης να περιληφθεί διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

– Να βελτιωθούν οι διατάξεις που αφορούν τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να καταστούν αυτές λειτουργικές και να φέρουν θετικά αποτελέσματα στα έσοδα.

Συγκεκριμένα προτάθηκε να ισχύσουν οι ρυθμίσεις και για τις οφειλές του 2013, όπως και να μπορούν να τις αξιοποιήσουν οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες δυσμενέστερες ρυθμίσεις».

«Δεν μπορούμε άλλο τα πολιτικά παιχνίδια της ΝΔ. Ξέχασαν τα… Ζάππεια που έταζαν και τώρα επιχειρούν να παίξουν με δήθεν υψηλή πολιτική» έλεγαν στην Ιπποκράτους αμέσως μετά τη σύσκεψη.

Επισημαίνουν δε ότι μόλις πάρουν την απάντηση από το Μαξίμου, θα την θέσουν στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, όπου και θα λάβουν αποφάσεις για να καθορίσουν την στάση τους στο πολυνομοσχέδιο.

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την πίεση προς την κυβέρνηση, όπως έγραφε το thepaper.gr προ ημερών, ως ένδειξη δυσαρέσκειας για τις μονομερείς ενέργειες του Πρωθυπουργού (όπως το ΦΕΚ για τη σύσταση 6 θέσεων αναπληρωτών υπουργών) την αργοπορία στον ανασχηματισμό και τους αιφνιδιασμούς με νομοσχέδια.

Το «αντάρτικο» της Ιπποκράτους, επιβεβαιώθηκε και επισήμως στη συνεδρίαση του συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς έγινε λόγος για «υπεύθυνη και αποφασιστική στάση του ΠΑΣΟΚ στα κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και κοινωνικά δρώμενα για την ανάσχεση αρνητικών εξελίξεων και την ενίσχυση των θετικών παρεμβάσεων». Στη συνεδρίαση της Ιπποκράτους, που έγινε υπό την προεδρία του γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Μανιάτη, σημειώθηκε «η καταψήφιση του άρθρου19 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας, για το οποίο ενώ ο Υπουργός Κ. Μουσουρούλης είχε συμφωνήσει την αναδιαμόρφωσή του ξεκίνησε την ψηφοφορία χωρίς να το πράξει, με αποτέλεσμα να το καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ». Ενώ κρίθηκε ως «θετική πολιτική παρέμβαση» και η «άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη θέσπιση θέσεων αναπληρωτών Υπουργών, τη στιγμή που εκκρεμούν κατά πολύ σοβαρότερα ζητήματα, καθώς και το πάγωμα της ρύθμισης του Υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές». Επιπλέον σχολιάστηκε ως «αθλιότητα και ντροπή να επιδιώκεται ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με ψευτοδιλήμματα σχετικά με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, κάτι που αποτελεί κανιβαλισμό σε βάρος των ανέργων της χώρας, ενώ υπογραμμίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την προστασία των θυμάτων μεταναστών της Μανωλάδας».

Στη σύσκεψη του συντονιστικού της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προγραμματίστηκε τέλος, η κοινοβουλευτική δραστηριότητα της εβδομάδας που άρχισε, «με διακριτή την παρουσία του κόμματος τόσο στην επερώτηση της Τετάρτης για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όσο και στον τομέα του νομοθετικού έργου και κυρίως του νομοσχεδίου-σκούπα που θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη».

 

By