Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παγώνει η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank με «εντολή» τρόικας

Του Νίκου Φιλιππίδη

© FOSPHOTOS  Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος με έμμεσο τρόπο το σπάσιμο της συμφωνίας συγχώνευσης Εθνικής Eurobank, καθώς όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου».

Νωρίτερα σε άτακτη υποχώρηση είχε οδηγηθεί υπό την πίεση της τρόικας κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και διοίκηση της Εθνικής, αναστρέφοντας πλήρως την διαδικασία συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank και οδηγώντας σε ματαίωση την πολύκροτη συμφωνία.

Στην κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα στην οποία  παρευρέθηκαν,  υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός  Οικονομικών Χρ. Σταικούρας ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος και η επικεφαλής του ΤΧΣ Α. Σακελλαρίου, κατέληξαν οριστικά στη λύση των δύο  ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου.

Πρακτικά η λύση που επιλέχθηκε ακυρώνει την συμφωνία συγχώνευσης και οι δύο τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν ξεχωριστά, ως δύο ξεχωριστές νομικές οντότητες. Μάλιστα στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι δυο τράπεζες καλούνται να ενημερώσουν τις εποπτικές αρχές μέχρι την Παρασκευή αν μπορούν να καλύψουν το 10% της αύξησης κεφαλαίου με συμμετοχή ιδιωτών και να επισπεύσουν και εκείνες τις διαδικασίες των γενικών τους συνελεύσεων, όπως έχουν ήδη πράξει οι όμιλοι της Alpha Bank και της Πειραιώς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By