Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Παγώνουν τη συζήτηση για ξεπάγωμα πλειστηριασμών

spitia agora

Να «ξεπαγώσει» το κοινωνικό της προφίλ, βάζοντας «πάγο» στη συζήτηση περί άρσης αναστολής των πλειστηριασμών, που η ίδια άνοιξε, επιχειρεί η κυβέρνηση.

samaras venizelosΥπό το κράτος των αντιδράσεων βουλευτών τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη χθεσινή τους συνάντηση προέβησαν σε μία καταρχήν πολιτική συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών, σε τέσσερις άξονες:

Προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μέριμνα για τους αδύναμους, τους άνεργους και τα άτομα με αναπηρία.

Προβλέψεις για τα μεσαία νοικοκυριά, που λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Εντοπισμός των επιτήδειων εχόντων, που εκμεταλλεύονται το καθεστώς προστασίας.

Μετά τη συνάντηση ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος προέβησαν σε δηλώσεις στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, με στόχο να πείσουν το εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης ότι «μήνυμα ελήφθη». Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η προσωπική εγγύηση του πρωθυπουργού θα διασφαλίσει πως θα σταματήσουν οι αντιδράσεις και η συζήτηση γύρω από το θέμα τουλάχιστον μέχρι την κατάθεση της νέας ρύθμισης τον Οκτώβριο, αφού πρώτα -όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ.Σαμαρά- πειστεί και η τρόικα και σταματήσει να πιέζει για την άρση, που δεν είναι προαπαιτούμενο, αλλά έχει μπει ψηλά στην ατζέντα του επόμενου ελέγχου.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο της νέας ρύθμισης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, με στόχο να ενισχύσει το λαβωμένο κοινωνικά προφίλ  της κυβέρνησης εν μέσω απολύσεων, διαθεσιμότητας, κοινωνικής αναταραχής με κινητοποιήσεις στην παιδεία και την υγεία και φοροκαταιγίδας, με τους φορολογούμενους να λαμβάνουν τα ραβασάκια της εφορίας για το φόρο εισοδήματος και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2012.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η νέα ρύθμιση ουσιαστικά θα καθορίζει τα κριτήρια προστασίας των δανειοληπτών με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις κατασχέσεις, έτσι ώστε να καλύπτονται και οι οικονομικά ασθενέστεροι αλλά και οι «νοικοκυραίοι» που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω κρίσης, καθώς ο δεύτερος από τους προαναφερθέντες νόμους αφορά σε εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ ετησίως καθαρά.

Από εκεί και πέρα η πολύπλοκη και μπερδεμένη ρύθμιση που ετοιμάζεται θα κατηγοριοποιεί τους δανειολήπτες αφήνοντας εκτός προστασίας όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, καταθέσεις και άλλα ακίνητα. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διασταύρωση στοιχείων για τις κατηγορίες αυτές,  παρά την αντικειμενική δυσκολία του θέματος. Εκτός προστατευτικού πλαισίου θα βρεθούν και οι «κακοπροαίρετοι κακοπληρωτές» , αυτοί δηλαδή που πήραν δάνειο, πλήρωσαν μία- δύο δόσεις και έκτοτε δεν έχουν προβεί σε καμία ρύθμιση ή προσπάθεια αποπληρωμής.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By