Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παζάρι της Κύπρου με τους Eυρωπαίους

Οι εταίροι μας συζητούν αναθεώρηση του ποσοστού κουρέματος.

Flags of Germany, France and the European Union flutter in the wind before the meeting of new French President Hollande and German Chancellor Merkel in BerlinΟι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν αρχίσει το παζάρεμα με την Κυπριακή Δημοκρατία, προσφέροντας «καραμέλες» στους βουλευτές για να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, σύμφωνα με έγκυρους ανταποκριτές εφημερίδων

Σύμφωνα με άρθρο στους Financial Times ο Όλι Ρεν δηλώνει πως αν η Κύπρος αποφασίσει να καλύψει τις ανάγκες της με ένα εναλλακτικό τρόπο το οποίο θα έχει την ίδια απόδοση τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να το υιοθετήσει.

Σύμφωνα με ένα άλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal οι εταίροι μας συζητούν αναθεώρηση του ποσοστού κουρέματος ως ακολούθως: Για ποσά από 0-100,000 ευρώ το ποσοστό να μειωθεί στο 5% , για ποσά καταθέσεων από 100,000 ευρώ μέχρι 500,000 ευρώ το ποσό να μειωθεί κάτω του 10% και για ποσά καταθέσεων άνω των 500,000 ευρώ να αυξηθεί στο 13%.

Ιδιαίτερα το δεύτερο, αν εφαρμοστεί, όχι μόνο θα διώξει τους μεγαλοκαταθέτες από την Κύπρο, αλλά θα ικανοποιήσει και τους εταίρους μας οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι τους Ρώσους καταθέτες.

Προστασία των μικροκαταθετών των κυπριακών τραπεζών, εισηγείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προτείνει να οριστεί, ως αφορολόγητο, το ποσό ως τις 25.000 ευρώ.

Ο κ. Σουλτς, σε δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag» τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πελατών των τραπεζών στη διάσωση, ειδικά, όπως επισημαίνει, όταν γίνεται λόγος για «τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις ασαφούς προέλευσης». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται οι μικροκαταθέτες για την κακή διαχείριση. «Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά κριτήρια» δηλώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και προσθέτει: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως μέσω ενός ελεύθερου ποσού ύψους 25.000».

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο αντιπρόεδρος της οποίας, Άξελ Τρόοστ, τονίζει ότι «δεν είναι κατανοητό να πληρώνει ο μικροκαταθέτης για τα λάθη των τραπεζών» και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «υπονομεύεται η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη».

Offsite.com.cy

 

By