Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Παιδί του σωλήνα» με νέα τεχνική προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου

Ένα υγιέστατο αγοράκι  είναι το πρώτο «παιδί του σωλήνα» που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση στην οποία εφαρμόστηκε μία νέα τεχνική προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου, που διασφαλίζει την υγεία του εμβρύου αλλά ανοίγει και μία σειρά από ηθικά ερωτήματα.

Η πρωτοποριακή μέθοδος,  που λέγεται «αλληλούχηση επόμενης γενιάς» ή NGS, αφορά στην ανάλυση όλων των χρωμοσωμάτων του εμβρύου που έχει προκύψει από τεχνητή γονιμοποίηση προτού εμφυτευθεί στη μήτρα. Ο έλεγχος  για χρωμοσωμικές ανωμαλίες δεν περιορίστηκε μόνο στην οπτική εξέταση, αλλά ελήφθησαν δείγματα DNA από ένα μόνο κύτταρο του εμβρύου όταν αυτό ήταν μόνο πέντε ημερών. Με τον τρόπο αυτό επιλέχθηκε από τρία έμβρυα εκείνο με τις καλύτερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε ένα υγιές παιδί.

Το αγοράκι, ο Κόνορ Λέβι, γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια και η νέα μέθοδος ελέγχου αναπτύχθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον ειδικό σε θέματα γονιμότητας Ντάγκαν Γουέλς του Κέντρου Βιοιατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Λονδίνο.

Στην περίπτωση του μικρού Κόνορ Λεβί  οι επιστήμονες ήλεγξαν μόνο τα χρωμοσώματα, το ολοένα και μειούμενο κόστος της γενετικής τεχνολογίας σημαίνει ότι σύντομα οι ιατροί θα μπορούν να «διαβάσουν» ολόκληρη την αλληλουχία DNA των εμβρύων προτού επιλέξουν ποιο θα εμφυτεύσουν στη μητέρα. Επίσης θα αποφεύγονται οι πολλαπλές κυήσεις, που οφείλονται στο γεγονός ότι εμφυτεύονται περισσότερα του ενός έμβρυα σε κάθε προσπάθεια για περισσότερες πιθανότητες, αλλά και οι απανωτές προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης χωρίς αποτέλεσμα και με μεγάλο κόστος για τα ζευγάρια.

Οι γενετικές ανωμαλίες αποτελούν την κυριότερη αιτία αποτυχίας των εξωσωματικών και ο προεμφυτευτικός έλεγχος  μπορεί να βελτιώσει κατά το ένα τρίτο περίπου την επιτυχία των κυήσεων από τεχνητή γονιμοποίηση και να μειώσει κατά το ήμισυ τις αποβολές, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές. Πάντως θα χρειασθούν περισσότερες κλινικές δοκιμές προτού η τεχνική εφαρμοστεί ευρέως, ενώ γεννώνται ηθικά διλήμματα για τους ιατρούς που θα μπορούν  να απορρίψουν έμβρυα με αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ασθένειες όπως καρκίνο, καρδιοπάθειες ή Αλτσχάιμερ, αλλά και έμβρυα που δεν έχουν τις προδιαγραφές για επιθυμητό ύψος ή χρώμα μαλλιών και ματιών.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Guardian, Reuters, Independent

(Visited 1 times, 1 visits today)
By