Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πακέτο μέτρων που θέτουν τέλος στην τριετή λιτότητα από τον Ματέο Ρέντσι

Το πακέτο, ύψους 90 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μειώσεις φόρων για τα χαμηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και πληρωμή των χρεών του δημόσιου στους ιδιώτες

Matteo-Renzi_2825899b

Πακέτο μέτρων που θέτουν τέλος στην τριετή λιτότητα στην Ιταλία ανακοίνωσε ο νέος κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Το πακέτο, ύψους 90 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μειώσεις φόρων για τα χαμηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και πληρωμή των χρεών του δημόσιου στους ιδιώτες.

Σε ότι αφορά την στήριξη των εργαζομένων επιβεβαιώνεται η μείωση του κόστους εργασίας η οποία αγγίζει, συνολικά, τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το επίμαχο μέτρο θα ισχύσει από τον επόμενο Μάιο και θα αφορά τους εργαζόμενους με απολαβές που δεν ξεπερνούν τις 25.0000 ευρώ το χρόνο.

Σε ότι αφορά τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη του μέτρου, εντοπίσθηκαν στον περιορισμό των δαπανών του δημοσίου, στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στην μείωση των επιτοκίων του ιταλικού δημόσιου χρέους.

Μέρος των πόρων, επίσης, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, θα προκύψει από τη διαφορά της σχέσης δημοσίου ελλείμματος- AΕΠ που για φέτος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6%. Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός αποφάσισε να ξοδέψει άλλο ένα 0,4%, (αγγίζοντας, δηλαδή, το όριο του 3% που έχει θέσει η Ευρώπη) για την μείωση της φορολογικής πίεσης.

Ο Ματτέο Ρέντσι δεσμεύθηκε, επίσης, ότι το ιταλικό δημόσιο θα καταβάλει άμεσα τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την επισκευή των δημόσιων σχολείων η ιταλική κυβέρνηση θα διαθέσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα συνεχισθεί η πώληση των ΙΧ που ήταν έως τώρα στην διάθεση ανώτατων στελεχών του κρατικού μηχανισμού.

Ο σημαντικότερος φόρος που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, επίσης, θα περιορισθεί κατά 10%, χάρη σε πόρους που θα εξευρεθούν από την αύξηση της φορολόγησης των κατόχων μετοχών ιδιωτικών επιχειρήσεων: από το 20%, ο σχετικός φόρος αυξάνεται στο 26%.

Η κυβέρνηση Ρέντσι, τέλος, πρόκειται να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων με κοινωνική χρησιμότητα, να ενισχύσει το κρατικό ταμείο που λειτουργεί ως εγγύηση και στηρίζει τους επιχειρηματίες που ζητούν δάνεια από τις τράπεζες, ενώ ορίζει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν, συνολικά, τα τρία χρόνια διάρκειας.

Πάντως, ο νέος ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Ιταλίας, η οποία σημειωτέον δεν βρίσκεται σε μνημόνιο.

Οι Βρυξέλλες σε πρώτη φάση αντέδρασαν συγκρατημένα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπενθυμίζει ότι είναι ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Ιταλίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης την στιγμή που το δημοσιονομικό της χρέος, είναι πολύ υψηλό.

By