Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Πακέτο» οι κυπριακές τράπεζες σε Alpha Bank ή Πειραιώς

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThePaper.gr, Τράπεζα Κύπρου,  Λαϊκή και  Ελληνική θα πωληθούν σε μία τράπεζα.

Του Νίκου Φιλιππίδη

© FOSPHOTOS Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Η άνεση του χρόνου που προκάλεσε η απρόσμενη αναβλητικότητα στην λήψη απόφασης στην Κύπρο, άλλαξε και τα δεδομένα για την απόκτηση των τριών κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του The Paper, οριστική απόφαση τόσο της Τράπεζας της Ελλάδας όσο και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του υπουργείου Οικονομικών, είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή και η Ελληνική να πωληθούν πακέτο σε μια ελληνική τράπεζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρξαν ανακατατάξεις στην «κούρσα» απόκτησής τους, καθώς το αρχικό φαβορί, που είχε προκριθεί υπό την πίεση του χρόνου το περασμένο Σαββατοκύριακο, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Πλέον προβάδισμα ξεκάθαρο φαίνεται ότι έχουν οι προτάσεις που έχουν υποβάλει η Alpha Bank και η τράπεζα Πειραιώς. Μια από τις δύο αναμένεται να αναλάβει πακέτο το ενεργητικό και το παθητικό και των τριών τραπεζών, με τις εξελίξεις να εκτιμάται ταχύτερα από τις αποφάσεις στην Κύπρο. Χτες σε μια ακόμα συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, συμφωνήθηκε, υπό την αίρεση ότι θα συμφωνήσουν και οι Ευρωπαίοι  να τρέξουν ταχύτερα οι εξελίξεις απορρόφησης των τριών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται ακόμα και μέσα στην μέρα να φέρει προς ψήφιση νομοθετική διάταξη με την οποία θα αποφασίζεται η μονομερής απορρόφηση των τριών τραπεζών στην Ελλάδα, υπό τον κίνδυνο πρόκλησης μεγαλύτερης συστημικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

 

By