Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πακιστάν-Ινδία: Περισσότερα από 300 τα θύματα των μουσώνων (photos)

Φόβοι για περισσότερα θύματα

pakistan_mousones_4

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες στο Πακιστάν και τη βόρεια Ινδία εξ αιτίας της εποχής των μουσώνων έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές των δύο γειτονικών κρατών.

Και στις δύο χώρες έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού για να συμμετάσχουν από ξηρά και αέρα σε επιχειρήσεις διάσωσης παγιδευμένων από την ξαφνική αύξηση της στάθμης των υδάτων.

Οι αδιάκοπες βροχές στο Πακιστάν έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 193 ανθρώπων τις τρεις τελευταίες ημέρες ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν θέσει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού τέσσερις επαρχίες.

pakistan_mousones_3

Στην Ινδία, οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες έχουν αφήσει περισσότερους από 150 νεκρούς.

Άλλοι 14.800 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τις πληγείσες περιοχές όπου ήδη βρίσκονται 50 ιατρικές ομάδες για να περιθάλψουν τους πλημμυροπαθείς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της αστυνομίας στο ινδικό κρατίδιο Τζαμού.

«Περισσότερα από 150 πτώματα εντοπίστηκαν. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε» πρόσθεσε.

pakistan_mousones_7

Σύμφωνα με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόδι, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, οι πλημμύρες συνιστούν «εθνική καταστροφή».

Ο Ινδός πρωθυπουργός έστειλε επίσης μήνυμα συμπαράστασης στον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, εκφράζοντάς του τη «βαθιά συμπάθεια» του για τα θύματα και προσφέροντας τη βοήθεια της Ινδίας.

Στο Πακιστάν οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες έχουν καταγραφεί στις επαρχίες Πουντζάμπ και στο πακιστανικό Κασμίρ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην επαρχία Πουντζάμπ τα νερά άρχισαν να υποχωρούν σε πολλές περιοχές της επαρχιακής πρωτεύουσας Λαχόρης αλλά η κατάσταση παραμένει επισφαλής σε τουλάχιστον τέσσερις συνοικίες.

pakistan_mousones_5

Στο πακιστανικό Κασμίρ, τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο τοπικός επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση θα κινήσει γη και ουρανό για να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο».

Για το Πακιστάν είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που πλήττεται από φονικές πλημμύρες κατά τη διάρκεια των μουσώνων.

pakistan_mousones_2

pakistan_mousones_6

pakistan_mousones_1

By