Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παναγιωτόπουλος: Απλή αναλογική με μπόνους στο πρώτο κόμμα

«Αν θέλουμε να κυβερνηθεί η χώρα με ένα σταθερό τρόπο, νομίζω ότι το να έχουμε την απλή αναλογική με ένα μπόνους που θα έρχεται να ενισχύει το πρώτο κόμμα και να το κάνει σταθερό κορμό συμμαχικών κυβερνήσεων, θα είναι το καλύτερο»

panagiotopoulos

Yπέρ της διατήρησης της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος με το μπόνους  των εδρών ενδεχομένως με κάποια αναδιαμόρφωση προκειμένου να μην καταθρυμματιστεί το πολιτικό σκηνικό, τάχθηκε μιλώντας στο Βήμα fm ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.  «Έχουμε μπει σε μια εποχή συμμαχικών κυβερνήσεων και κυβερνήσεων συνεργασίας και αυτοδυναμίες δεν φαίνονται όχι με το κιάλι, αλλά ούτε με διαστημικά κάτοπτρα. Κατά συνέπεια, πρέπει τα εκλογικά συστήματα να συμβαδίζουν μ” αυτά τα δεδομένα και τη λογική που απορρέει από τις ίδιες τις περιστάσεις.

Συνέχισε δε θέτοντας το εξής ερώτημα: «θα πάμε στην απλή και «άδολη» αναλογική; Ή θα μείνουμε σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, με στοιχεία ενισχυμένης;»  

Στην πρώτη περίπτωση, πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού θα οδηγηθούμε σε έναν καταθρυμματισμό του πολιτικού σκηνικού «διότι η συμμαχία δύο και τριών κομμάτων μπορεί να μη δίνει λύση και θα μπαίνουν στη Βουλή –διότι δεν μπορείς στην απλή αναλογική να βάλεις ποσοστό εισόδου 3%- και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα δυσχεράνει πολύ τη διακυβέρνηση της χώρας.»

Διατύπωσε παράλληλα εναλλακτικά την πρόταση για επανακαθορισμό του μπόνους  «αν θα είναι 30 ή 50».

Και πρόσθεσε : «Το μπόνους πιστεύω ότι θα πρέπει να μείνει, διότι είναι στοιχείο που ενισχύει την κυβερνησιμότητα της χώρας» Σε διαφορετική περίπτωση : «Θα υπάρχουν μικρά κόμματα στο κατώφλι του 3% που ανά πάσα στιγμή θα απειλούν την κυβερνητική συνοχή και θα πάμε σε καταστάσεις ακυβερνησίας. Αν θέλουμε να κυβερνηθεί η χώρα με ένα σταθερό τρόπο, νομίζω ότι το να έχουμε την απλή αναλογική με ένα μπόνους που θα έρχεται να ενισχύει το πρώτο κόμμα και να το κάνει σταθερό κορμό συμμαχικών κυβερνήσεων, θα είναι το καλύτερο. Αν το μπόνους αυτό θα είναι 30 ή 50 έδρες, να το συζητήσουμε»

By