Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παναγιωτόπουλος: Η κρίση έκανε τους Έλληνες περισσότερο Ευρωπαίους

Ο υπ. Πολιτισμού ζήτησε από την Ευρώπη να σεβαστεί τις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων – Διαβεβαίωσε ότι ο πολιτισμικός πλούτος θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο

panagiotopoulos648_100114

Την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί την αξία των αιματηρών θυσιών των Ελλήνων, «ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που η σκληρή λιτότητα έχει ενισχύσει τις ιδεολογίες των άκρων και έχει τροφοδοτήσει μια κοινωνική κρίση που εκτρέφει και το φαινόμενο του νεοναζισμού» εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντα σε δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ.

Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Πολιτισμού είπε «από την κλασική αρχαιότητα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να διδαχθούμε την έννοια του μέτρου και της αισθητικής. Η έννοια του μέτρου θα μάς είναι χρήσιμη και στην ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και στα κοινωνικά μέτρα» για να προσθέσει ότι «η κρίση έκανε τους Έλληνες περισσότερο Ευρωπαίους».

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ακόμα ότι όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν ομαλά παραθέτοντας και το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των 30 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Διευκρίνισε επίσης ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να ενισχυθούν με προσωπικό «μέσω της κινητικότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα» βρίσκοντας την ευκαιρία να διαβεβαιώσει ότι «ο μνημειακός και πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας θα παραμείνει υπό τον δημόσιο έλεγχο» αν και θα υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Γι” αυτό και υπενθύμισε τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και ο οποίος επιτρέπει σε επιχειρηματίες πχ από το χώρο της κρουαζιέρας να χρησιμοποιούν για οργανωμένες εκδηλώσεις μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εκτός του προβλεπομένου ωραρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν τα απαραίτητα λειτουργικά έξοδα και την επιπλέον εργασία του προσωπικού.

Απαντώντας τέλος σε σχετικές ερωτήσεις των ξένων δημοσιογράφων για το αίτημα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι αυτό ενισχύθηκε με την αποδοχή του προσωπικού του αιτήματος προς την Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Ιρίνα Μπόκοβα να εξεταστεί η αξιοποίηση του θεσμού τής διαμεσολάβησης μεταξύ του Ελληνικού και του βρετανικού κράτους. «Είμαστε καλοί φίλοι με τη Βρετανία και αυτό μας επιτρέπει να συζητήσουμε για όλα», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By