Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Αριστερή πλατφόρμα: ρήξη με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

«Τρομοδιάταξη 187Α» χαρακτηρίζει τη σχετική τροπολογία η ιστοσελίδα iskra.gr

lafazanis

Μετωπική με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «τρομοάρθρο» το σχετικό άρθρο για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, αντιτιθέμενη στην επίσημη κομματική γραμμή.

Αναλυτικά, η ανάρτηση της Αριστερής Πλατφόρμας:

Η «Αριστερή Πλατφόρμα», κατά την Συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αντιτάχθηκε στη συμπερίληψη και του αντισυνταγματικού «τρομοάρθρου» 187Α του Ποινικού Κώδικα, στη σχετική τροπολογία, ως αιτία για την αναστολή , μετά από δικαστική δίωξη, της χρηματοδότησης κομμάτων. Και αυτό διότι το «τρομοάρθρο» 187Α δίνει τη δυνατότητα για εφιαλτικές αυθαιρεσίες, μακάβριες σκευωρίες και διώξεις πολιτικής σκοπιμότητας σε βάρος κινημάτων, κοινωνικών αγώνων και δυνάμεων της ανατρεπτικής Αριστεράς.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι συμφωνεί με την αναστολή χρηματοδότησης της «Χρυσής Αυγής» (ΧΑ), έστω και αν γίνεται με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα περί «εγκληματικής οργάνωσης», με το οποίο έχουμε, όπως τόνισε, ισχυρότατες διαφωνίες. Δυστυχώς, όμως, τόνισε αν θέλουμε τη διακοπή της χρηματοδότησης της ΧΑ, δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το άρθρο, αφού με αυτό έχει ασκηθεί δικαστική δίωξη και έχουν γίνει προφυλακίσεις σε βάρος της ηγεσίας της ΧΑ.
Ωστόσο, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η προσθήκη προληπτικά στην τροπολογία, πέραν του άρθρου 187 και του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα, γνωστού ως «τρομονόμου», στη βάση του οποίου θα μπορεί να ανασταλεί στο μέλλον η χρηματοδότηση, εφόσον ασκηθεί δίωξη με αυτό το άρθρο, σε ένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι απαράδεκτη.

Η τρομοδιάταξη του 187Α δεν αφορά τη «Χρυσή Αυγή», αφού η τελευταία δεν διώκεται ως τρομοκρατική οργάνωση αλλά ως εγκληματική και ως τέτοιας της διακόπτεται η χρηματοδότηση με το 187. Επομένως, με την προσθήκη της «τρομοδιάταξης» του 187Α στην τροπολογία εικάζεται αυθαίρετα, χωρίς καν κάποιες ενδείξεις, ότι στο μέλλον, ενδεχομένως, κάποιο κοινοβουλευτικό κόμμα θα χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική οργάνωση». Και αυτός ο χαρακτηρισμός , στη βάση του άρθρου 187Α, μπορεί να γίνει, μάλιστα, όπως προβλέπει ρητά το σχετικό άρθρο, με την αυθαίρετη απόδοση απλώς προθέσεων ή επιδιώξεων, ενώ ως τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να χαρακτηριστεί, με βάση το ίδιο άρθρο, ακόμα και μια ομάδα ατόμων που πραγματοποιεί ειρηνική κατάληψη διαμαρτυρίας σε κάποιο χώρο, ακόμα και διαδήλωση στο δρόμο, με την κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε ριζικά αντίθετοι στη συμπερίληψη και του επικίνδυνου άρθρου 187Α στην τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων.

Σε ανάλογο πνεύμα, επικρίνοντας, ταυτόχρονα, την όποια ενδεχόμενη συνάθροιση του ΣΥΡΙΖΑ με το αστικό μνημονιακό μπλοκ, στο όνομα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου», τοποθετήθηκε και ο Α. Νταβανέλος.

Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκαν και πολλά άλλα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ κοινή δήλωση κατέθεσαν στο Προεδρείο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με τη λήξη της συνεδρίασης τρία μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαβάστηκε στην αίθουσα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By