Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πανευρωπαϊκό debate – Πράξη πρώτη

Στις 15 Μαΐου η επόμενη τηλεμαχία, με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, υποψηφίου του ΚΕΑ

European-Union600

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που φιλοξένησε τη Δευτέρα το Μάαστριχτ καθ” οδόν προς τις πρώτες ευρωεκλογές στις οποίες οι ψηφοφόροι εκλέγουν για πρώτη φορά έμμεσα τον επικεφαλής της Κομισιόν. 

«Θέλετε να συνεχίσετε με τις παλιές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θέλετε νέες ιδέες;» είπε η Σκα Κέλερ των Πρασίνων απευθυνόμενη στο ακροατήριο 700 Ευρωπαίων νέων κατά το «Πρώτο Ευρωπαϊκό Προεδρικό Ντιμπέιτ» που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

Αντιμέτωποι στο ντιμπέιτ που μεταδόθηκε ζωντανά από το Euronews ήλθαν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο νυν πρόεδρος της Ευρωβουλής και υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο Γκι Φέρχοφταντ των Φιλελευθέρων και η Σκα Κέλερ των Πρασίνων. 

«Μία Ευρώπη των πολιτών» και όχι μία Ευρώπη των τραπεζών και των καιροσκόπων δήλωσε ότι επιθυμεί ο Μάρτιν Σουλτς, ενώ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι θέλει «να ενώσει και να επανενώσει την Ευρώπη».

Ο Γκι Φέρχοφστατ των Φιλελεύθερων τόνισε μιλώντας στο ακροατήριο πως τάσσεται υπέρ μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και η Σκα Κέλερ σημείωσε πως επιδίωξή της είναι μία Ευρώπη που νοιάζεται για τους πολίτες της, και όχι μόνο για την ενιαία αγορά.

Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» χαμηλότερη προσέλευση στις ευρωεκλογές συγκριτικά με τις κάλπες του 2009, ωστόσο οι διοργανωτές του ντιμπέιτ δήλωσαν ότι στα 90 λεπτά που κράτησε η τηλεμαχία το ενδιαφέρον ήταν τόσο υψηλό που μετρούσαν 10.000 σχετικές αναρτήσεις το λεπτό στο Twitter. Η σχετική ετικέτα συζήτησης (hashtag) είναι #eudebate2014.

Το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για την κεντρική «αναμέτρηση» μεταξύ των υποψηφίων η οποία διοργανώνεται από την EBU και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η 90λεπτη συζήτηση, ενώπιον ακροατηρίου, θα μεταδοθεί μέσω της Eurovision. Διαδικτυακά το ντιμπέιτ θα μεταδοθεί από το eurovisiondebate.tv. Στο Twitter το σχετικό hashtag είναι #TellEUROPE.

By