Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Παπαδημούλης: Η Κομισιόν διαψεύδει την «προπαγάνδα» περί τέλος του μνημονίου

«Η απάντηση της Κομισιόν αποτελεί κόλαφο και εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση»

katainen639_040414

Καμία συζήτηση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών δεν πρόκειται να ξεκινήσει, εάν προηγουμένως δεν επιτευχθεί η «πλήρης ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα», δηλαδή, στο Μνημόνιο, προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γίρκι Κατάινεν, σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Όπως επισημαίνει ανακοίνωση του κ. Παπαδημούλη, στην ερώτησή του έθετε το θέμα της αναθεώρησης των εκτιμήσεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού χρέους, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Μνημονίου και ρωτούσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί αναφορικά με τη βιωσιμότητά του.

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπενθύμιζε την απόφαση της 26ης Νοεμβρίου 2012 του Eurogroup, στην οποία αποτυπωνόταν η δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει για τις προτάσεις που έχουν συζητηθεί στο εσωτερικό της τρόικας, αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Στην απάντησή της η Κομισιόν, διά του Επιτρόπου Κατάϊνεν, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης, διαψεύδει «τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, για το δήθεν τέλος του Μνημονίου και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το φθινόπωρο, αφού με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο συνδέει την έναρξη συζήτησης για τα ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσής του, με την πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων». Λέει συγκεκριμένα ο Επίτροπος ότι «…οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα και βοήθεια στην Ελλάδα, εφόσον κριθούν αναγκαία, εξαρτώνται από την πλήρη ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, η ικανοποίηση των όρων του Μνημονίου Συμφωνίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τα θέματα αυτά».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος, αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα στο ερώτημα κατά πόσο θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, παραπέμποντας, απλά, στην τελευταία Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (Debt Sustainability Analysis, σελ 67, The 2nd Economic Adjustmet Programme of Greece, 4th Review), στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους δείχνει μια ελαφρά επιδείνωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας κατά την τρέχουσα επανεξέταση του προγράμματος, σε σχέση με την προηγούμενη» (Στα αγγλικά: The debt sustainability analysis points to a slight deterioration in the debt-to-GDP ratio by the end of the decade in the current review compared to the previous one.).

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Η απάντηση της Κομισιόν αποτελεί κόλαφο και εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση, καθώς διαψεύδει πλήρως την κυβερνητική προπαγάνδα για το δήθεν τέλος του Μνημονίου».

By