Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Παπαδημούλης: Πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα χωρίς «φάλτσα», η «συνταγή» του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στο Νίκο Ανδριόπουλο

Papadimoulis

«Πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξωστρέφεια και, κυρίως, ενότητα και συλλογικότητα, χωρίς… φάλτσα» είναι τα βασικά συστατικά της συνταγής που πρέπει να «παντρέψει» ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο thepaper.gr, απαντώντας έμμεσα στις πρόσφατες… παραφωνίες. Αναφερόμενος στην κίνηση των 58 για την κεντροδεξιά ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι προς το παρόν… διαφαίνεται μόνο η «δεξιά» και καθόλου «κέντρο», ενώ άφησε παράθυρο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη.

Παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα, τις συνεχείς περικοπές σε προνοιακές δαπάνες και την κατά γενική ομολογία αποδόμηση του success story του Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται δημοσκοπικά καθηλωμένος. Που οφείλεται αυτή η στασιμότητα και πως σχεδιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση να βγει από το τέλμα;

«Με πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξωστρέφεια και, κυρίως, με ενότητα και συλλογικότητα, χωρίς «φάλτσα». Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί καθημερινά να πείθει περισσότερους και περισσότερο ότι και θέλει, και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά και καλύτερα. Για να το πετύχουμε και να κερδίσουμε μια καθαρή νίκη στα ερχόμενες εκλογές, οφείλουμε να «τρέξουμε» αποφασιστικά και γρήγορα, όσα αποφασίσαμε στο Ιδρυτικό μας συνέδριο.»

Μετά από τέσσερις μήνες συγκυβέρνησης χωρίς προγραμματική συμφωνία αποτυπώθηκαν οι βασικοί άξονες πολιτικού υπόβαθρου του κυβερνητικού συνασπισμού. Γιατί υποστηρίζετε ότι δεν αλλάζει κάτι για τον κόσμο μετά την αποτύπωση της προγραμματικής συμφωνίας;

«Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι και η «νέα» προγραμματική συμφωνία θα κινηθεί στην αυταρχική λογική υλοποίησης του μνημονιακού προγράμματος σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας και συρρίκνωσης της δημοκρατίας, αδιαφορώντας για τις  δραματικές επιπτώσεις τους στην οικονομία και την κοινωνία.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος διέπονται από την ίδια αγωνία για το πολιτικό τους αύριο, μνημονιακή αλληλεγγύη και ταύτιση απόψεων που αποτυπώνεται και στο τελευταίο αυτό γενικόλογο κείμενο το οποίο και  ανοίγει νέους δρόμους για κοινή συνεργασία και τροφοδοτεί σενάρια ακόμη και για κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ  στις εκλογές.»

Υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στην Κομισιόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ιδεολογική και πολιτική επιβράβευση, αλλά πολλοί, μεταξύ των οποίων και στελέχη του (Νταβανέλος, Λαφαζάνης, Γλέζος) αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο. Το ίδιο συνέβη και με την ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για να γίνει κόμμα εξουσίας απεμπολεί βασικά στοιχεία της ταυτότητάς του, γεγονός που βλάπτει την εικόνα του;

«Κάθε άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, μέσα σε μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη. Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν είναι τιμητική για την Ελλάδα και όλη την ελληνική Αριστερά. Ταυτόχρονα συμπυκνώνει την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την επανίδρυση της Ευρώπης με δημοκρατία και αλληλεγγύη των λαών, σε αντιδιαστολή με τη σημερινή στρατηγική της λιτότητας και την ανάδυση σωβινιστικών και ακροδεξιών προσεγγίσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος έχει δεχθεί πολλάκις επιθέσεις για τη στάση που κρατά απέναντι στους «επενδυτές» που προσεγγίζει η κυβέρνηση, μεταξύ αυτών φυσικά και όσοι ενδιαφέρονται με τις αποκρατικοποιήσεις, όπως πρόσφατα στον ΑΔΜΗΕ. Ποια είναι τελικά η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επενδύσεις και τι σημαίνει επενδύσεις στην Ελλάδα, διότι πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει δημιουργηθεί μία στρεβλή εικόνα.

«Για το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προτεραιότητα η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. Στόχος η αύξηση του παραγωγικού πλούτου και η δικαιότερη διανομή του, με γνώμονα τηn κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, τη σταθερή εργασία με κοινωνική ασφάλεια, την ποιότητα ζωής, την αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Οι αναγκαίοι πόροι για την ανάπτυξη αλλά και για την αποφασιστική αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας, θα βρεθούν από την αξιοποίηση, όχι από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όπως- όπως και όσο- όσο, αλλά από ένα νέο ριζοσπαστικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, από την αμείλικτη πάταξη της παραοικονομίας, την περιβαλλοντικά ασφαλή αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας, την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής, την εξοικονόμηση τοκοχρεολυσίων από τη διαγραφή χρέους, τη χορήγηση πιστώσεων από το δημόσιο τραπεζικό σύστημα, με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, το δανεισμό στα πλαίσια ειδικών συμφωνιών με άλλες χώρες και ευρωπαϊκούς  φορείς  όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη μείωση των αντιπαραγωγικών δαπανών.

Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με νέο επιχειρηματικό πλαίσιο λειτουργίας (έλεγχος καρτέλ, ρύθμιση αγορών, προγράμματα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού ΜΜ-Επιχειρήσεων) όπως και οι ξένες επενδύσεις στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και με σεβασμό στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη φορολογική, εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για συγκάλυψη ενός σκανδάλου, ακόμα μεγαλύτερου από αυτό του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ σε διαρροές από το γαλάζιο στρατόπεδο για να περάσει η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή, καθώς μέχρι πριν λίγο καιρό τα ίδια στελέχη που τώρα καλούνται να καλύψουν τον Ευ. Βενιζέλο, τον κατηγορούσαν με τα ίδια επιχειρήματα που προτάσσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Η Ν.Δ, για δεύτερη φορά, μετά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κάνει πλάτες στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ χάριν της παραμονής της στην κυβέρνηση. Συμπράττουν στη συγκάλυψη και αλληλοκαλύπτονται, ξεχνώντας όσα έλεγαν χθες, όπως έκαναν και με το σκάνδαλο της Siemens.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν. Ο κάθε βουλευτής αναλαμβάνει τις ευθύνες του και κρίνεται για τη συνέπειά του από τον ελληνικό λαό.»

Επέμβαση Δίωξης Ναρκωτικών σε κοινωνικά ιατρεία, τρομοκρατικές οργανώσεις τα κοινωνικά κινήματα στις Σκουριές, υποκλοπές, Χρυσή Αυγή και θεωρία των δύο άκρων. Ποιος ο ρόλος του Μεγάρου Μαξίμου;

«Οι ενέργειες αυτές αποκαλύπτoυν το αυταρχικό της πρόσωπο της ηγεσίας Σαμαρά και τη μεγάλη της ενόχληση απέναντι στις αντιστάσεις της κοινωνίας στη μνημονιακή καταστροφή. Μετά την επαναφορά της επικίνδυνης θεωρίας των δύο άκρων, την πολιτική συκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, σειρά είχε η κοινωνική προσφορά και η αλληλεγγύη. Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι υμνωδοί ακραίων εθνικιστικών και φασιστικών ιδεών και τροφοδοτούν κλίμα αποσταθεροποίησης της χώρας.»

Ποια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Κίνηση των 58; Υπάρχει κάποιο σημείο επαφής για πολιτική συνεργασία υπό προϋποθέσεις ή πρόκειται για «υπό δημιουργία» στήριγμα της μνημονιακής πολιτικής;

«Δυστυχώς, το κείμενο των «58» είναι εχθρικό απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιμετωπίζει «με το γάντι» την υπερδεξιά ΝΔ και τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Στο όλο εγχείρημα βλέπω «Κέντρο» αλλά όχι «Αριστερά». Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, και τη σαφή απόρριψη της αδιέξοδης, νεοφιλελεύθερης πολιτικής των Μνημονίων, είναι αδύνατον να υπάρξει η όποια εναλλακτική λύση.»

Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά την ώρα που σημαντικά της στελέχη προσανατολίζονται στην κίνηση των 58 ενώ άλλα ενστερνίζονται μία όψιμα αντιμνημονιακή πολιτική;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση του Ιδρυτικού του συνεδρίου, επιδιώκει διάλογο για συνεργασία με όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Η όποια συμμαχία, πριν ή μετά τις εκλογές, θα διαμορφωθεί με κοινό πρόγραμμα, πολιτική και ηγεσία. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακόμα κι αν επιτύχουμε το στόχο της αυτοδυναμίας, θα επιδιώξουμε πολιτικές συνεργασίες με την ευρύτερη δυνατή στήριξη σε Βουλή και κοινωνία, με βάση το πρόγραμμα που ο ελληνικός λαός θα έχει ψηφίσει.

Αλλά αν ο λαός δώσει εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ με μια καθαρή πρωτιά, είναι σαφές ότι γύρω από αυτό το πρόγραμμα, με λογικές συγκλίσεις και μετατοπίσεις, θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνεργασία και η κυβέρνηση.»

Το σενάριο τριπλών εκλογών τον Μάιο είναι μέσα στα πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ ή αναμένει συντομότερα πολιτικές εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας;

«Ζητάμε εκλογές το συντομότερο δυνατό, παρότι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η δημοκρατική ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και η ανάδειξη μιας νέας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα, να χτυπηθεί αποφασιστικά η φασιστική απειλή, να ξεφύγει η χώρα από τη μνημονιακή ασφυξία και να ελπίσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας όποτε κι αν γίνουν εκλογές.Τη λαϊκή ετυμηγορία φοβούνται οι κυβερνητικοί εταίροι και οι συνοδοιπόροι τους. Όσοι πιστεύουν ότι με τριπλές εκλογές ο λαός θα εκτονώσει την οργή του στις κάλπες των περιφερειακών και των ευρωπαϊκών εκλογών και αυτοί θα παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία για να συνεχίσουν την μνημονιακή καταστροφή, είναι μακριά νυχτωμένοι.»

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By