Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

A. Παπαδόπουλος: Δεν φεύγουμε από την κυβέρνηση με τίποτα!

Συνέντευξη του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ στο thepaper.gr

Στον Άγγελο Μόσχοβα

papadopoulos mosxovasThepaper: Τι θα γίνει τελικά με το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ. Επιμένετε να διαφωνείτε;

«Η διαφωνία δεν είναι στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι ένα συνολικό μέτωπο των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και να πιέσουμε -στο μέτρο των δυνατοτήτων μας-, την τρόικα, ώστε να κάνει πίσω και να μην ισχύσει το λεγόμενο χαράτσι, το ΕΕΤΗΔΕ, για το 2013. Να ισχύσει ένας ενιαίος φόρος στα ακίνητα, που είναι πιο δίκαιος, πιο αποτελεσματικός και κοινωνικά ορθός. Είμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων. Ενδεχομένως και σήμερα να υπάρχουν νέες συζητήσεις και αύριο… Πάντοτε, οτιδήποτε είναι βελτιωμένο είναι καλύτερο. Όμως θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική πρόταση, όχι μόνο η κυβερνητική. Τι δεδομένα, τι βάσεις μας δίνει η Τρόικα, για να ξέρουμε ποια είναι τα όριά μας αυτή τη στιγμή. Πάντως, έτσι όπως έχει η κατάσταση, το αρχικό χαράτσι δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Και το έχουμε πει σε όλους τους τόνους».

Thepaper : Σκέφτεται να φύγει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση αν επιμείνει η τρόικα για το χαράτσι;

Α. Παπαδόπουλος: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Ιδίως όταν βλέπουμε ότι η άλλη πρόταση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του κ. Καμμένου, αντιλαμβάνεστε γιατί είναι μονόδρομος η διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής. Μου προκαλεί τρόμο μια κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου! Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, αλλά πρέπει και οι δανειστές μας να λαμβάνουν υπόψη και τις κοινωνικές συνθήκες. Δεν θεωρώ ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει κάποιος που θέλει να επιβάλει νέους φόρους, χαράτσια ή οτιδήποτε άλλο ή έχει κάποιο «βίτσιο». Η πίεση πρέπει να είναι προς την πλευρά των δανειστών».

Thepaper : Γιατί επιμένετε να είστε σε μια κυβέρνηση με εντελώς αντίθετο – θεωρητικά – ιδεολογικό πρόσημο από σας;

Α. Παπαδόπουλος: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε σε όλα με τη Νέα Δημοκρατία. Μας χωρίζει μεγάλη ιδεολογική απόσταση. Δεν μιλάμε για μία κυβέρνηση ιδεολογικής συμφωνίας. Έγινε στη βάση συγκεκριμένων αναγκών. Εμείς έχουμε ιδεολογικές διαφωνίες, ιδίως για νομοσχέδια που δεν έχουν σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, δεν σχετίζονται με το αν θα πάρουμε ή όχι τη δόση – για παράδειγμα. Και δεν σημαίνει τίποτε εάν δεν τα στηρίζουμε ή δεν τα ψηφίζουμε… Και στηρίζουμε και αν δεν υπήρχε η Δημοκρατική Αριστερά, δεν θα είχαμε κυβέρνηση… Άρα, θέλω όσοι μας κουνούν το δάκτυλο να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και πριν πουν κάτι να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό».

By