Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Παπανδρέου: «Παραλάβαμε μια βόμβα»

Το βασικό της πρόβλημα, η πραγματικά θανάσιμη συνταγή, ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009.

Papandreou«Παραλάβαμε μια βόμβα. Το πρόβλημα ήταν το πάρτι μέχρι το 2009. Τέτοιο εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων δεν είχε να αντιμετωπίσει καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε στην ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για όσα δεν έγιναν επί Πρωθυπουργίας του, αλλά πρόσθεσε ότι στη διετία 2009-2011 «έγινε η αρχή» και τέθηκαν οι βάσεις για όσα καλά γίνονται τώρα. «Και σ’αυτόν τον κύριο στόχο μας, μπορεί να κάναμε όσα δεν έκανε καμία άλλη κυβέρνηση σε δύο χρόνια, 222 νομοσχέδια ψηφίστηκαν, και πάλι δεν προλάβαμε. Δεν αλλάξαμε τα κακώς κείμενα στη χώρα χώρα, όσο θέλαμε να τα αλλάξουμε» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.

Γιατί το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ούτε η «συνταγή» του 2010. Το βασικό της πρόβλημα, η πραγματικά θανάσιμη συνταγή, ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009.Ένα πάρτι που είχε οδηγήσει τη χώρα να έχει ταυτόχρονα,Και ύφεση στο -3%,Και δημόσια διοίκηση διαλυμένη, Και χρέος στα 320 δισ. και ιλιγγιωδώς αυξανόμενο, Και νέο έλλειμμα στα 36,5 δισ. όπως μάθαμε αργότερα, Και αβυσσαλέο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 14%» περιέγραψε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ως Πρωθυπουργός της χώρας ανέλαβα την ευθύνη για ό,τι δεν έγινε σωστά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής μου. Για κάθε καθυστέρηση, λάθος ή παράλειψη. Ξέρω όμως ότι τη διετία 2009-2011, μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, έγινε μια αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση, παντού» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «σήμερα, δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα που να μην οφείλεται σε ενέργειες που εμείς ξεκινήσαμε. Από τη μείωση των ελλειμμάτων, τη φοροδιαφυγή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, μέχρι την αύξηση του τουριστικού ρεύματος».

Κάνοντας λόγο για την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, «στην πραγματικότητα οι περισσότεροι εταίροι μας παραμυθιάζονταν ότι δεν χρειάζονται αυτά, ότι δεν τους αφορούσε, ότι το πρόβλημα είναι μονό ελληνικό» περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου, καθώς «τότε, ήταν αδύνατο να πειστεί η συντηρητική Ευρώπη ότι η εξοντωτική λιτότητα σε όλη την Ένωση σε καθεστώς ύφεσης δεν θα ήταν βιώσιμη λύση».

Βολές εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός και προς την Νέα Δημοκρατία: «Άλλοι επέλεξαν το ρόλο του «προπονητή της εξέδρας». Τους άρεσε για παράδειγμα, εκ των υστέρων βέβαια, το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά όχι το πρώτο».

«Όλη η μυθοπλασία, όλες οι θεωρίες συνομωσίας, ακόμη και των πιο κακόπιστων, γελοιοποιήθηκαν η μία μετά την άλλη από τις εξελίξεις» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου , προσθέτοντας πως «σήμερα η ιστορία και η αλήθεια ήδη δικαιώνουν όλα τα στελέχη μας, όλους τους φίλους και τις φίλες, που δέχθηκαν την χλεύη της ισοπέδωσης στο χώρο εργασίας τους, στις παρέες τους, στα καφενεία».

«Το ΠΑΣΟΚ, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους, να βάλουν τέλος σε αυτό το θανάσιμα διχαστικό για την κοινωνία μας» τόνισε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας: «Θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις για να δώσω και να κερδίσω μάχες για τον τόπο μου και την δημοκρατία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By