Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παράταση θα ζητήσει η κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα κινητικότητας

Aνοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

fosphotos.com
fosphotos.com

«Eίναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε βεβιασμένες κινήσεις. Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε σε ένα μήνα. Εάν κρίνουμε και εάν μπορούμε να τεκμηριώσουμε ότι δεν θα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε τις υπόλοιπες δομές , ώστε να πετύχουμε τον στόχο της κινητικότητας με σωστό τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Mega και επανέλαβε την άποψη του πως θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας στο δημόσιο, με συγκεκριμένους κανόνες και διαφάνεια.

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι το Σεπτέμβριο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι πολύ καλύτερο από ότι τον Ιούνιο και εξέφρασε την ευχή να είναι μία «επίσκεψη ρουτίνας», στην οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών θα διαπιστώσουν ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Τόνισε δε ότι όσο πιο συνεπής είναι η Ελλάδα στην υλοποίηση των στόχων και προαπαιτούμενων, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα θα έχει απέναντι στην τρόικα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε και στην επόμενη φάση κινητικότητας, την οποία ανεξαρτήτως παράτασης η κυβέρνηση προετοιμάζει και η οποία σε σημαντικό βαθμό αφορά τους δήμους. Σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει αν προχωρήσουν σε αξιολόγηση. «Υπάρχουν δήμοι υπερστελεχωμένοι, κατά κανόνα αυτοί είναι που αντιμετωπίζουν και μεγάλα οικονομικά προβλήματα», σχολίασε.

«Θα μου έκανε εντύπωση εάν από την αξιολόγηση προέκυπταν σε όλους τους δήμους κενά και πουθενά πλεόνασμα προσωπικού», ανέφερε με νόημα ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι: «Τα πρώτα δείγματα αξιολόγησης των δήμων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ενώ υπογράμμισε ότι: «Η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι συχνά και ο καθρέφτης της γενικότερης κατάστασης».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της κινητικότητας «παίρνουμε υπαλλήλους που κάνουν δουλειά γραφείου μακριά από τον πολίτη και τους φέρνουμε κοντά στον πολίτη», αναφέροντας ως παράδειγμα τα ΚΕΠ, τα οποία θα χρειαστούν περισσότερη στελέχωση.

Όσον αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν οι καθηγητές, ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε: «Δεν μπορεί να εκβιάζεται ολόκληρη η κοινωνία γιατί αυτό που γίνεται στην εκπαίδευση είναι ότι όπου υπάρχουν κενά στην πρωτοβάθμια και υπάρχουν εκπαιδευτικοί που μπορούν να τα καλύψουν, πρέπει να καλυφθούν, να γίνει μία ορθολογική διαχείριση στην παιδεία» και δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί ούτε μία ημέρα κλειστά σχολεία.»

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχθηκε ότι ένα μικρό -όπως είπε- ποσοστό των απολύσεων θα προέλθει από τη δεξαμενή της κινητικότητας, υποστήριξε όμως ότι οι απολύσεις κυρίως θα προέλθουν από επίορκους και συμβασιούχους του δημοσίου και των ΟΤΑ, που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων.

Ανέφερε σχετικά ότι από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013 έχουν οδηγηθεί εκτός δημοσίου 226 υπάλληλοι μετά από πειθαρχικό έλεγχο και προανήγγειλε επιτάχυνση των ελέγχων μέχρι τέλος του έτους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By