Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρέμβαση βασίλισσας Ελισάβετ για το δημοψήφισμα

«Οι Σκωτσέζοι να σκεφτούν προσεκτικά το μέλλον τους»

elisavetA

Τη σιωπή της για το επικείμενο δημοψήφισμα στη Σκωτία για ανεξαρτησία ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο έσπασε η Ελισάβετ– στο βαθμό που της επιτρέπει η υποχρέωσή της να μείνει ουδέτερη. Η βασίλισσα κάλεσε τους Σκωτσέζους να «σκεφτούν προσεκτικά το μέλλον τους», ενώ οι δημοσκοπήσεις για την κάλπη της Πέμπτης σηκώνουν τα χέρια ψηλά εξαιτίας του ρευστού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί.

Σε επίσκεψή της στο Μπάλμοραλ της Σκωτίας, η Ελισάβετ περιορίστηκε να πει: «Ελπίζω πως ο κόσμος θα σκεφτούν προσεκτικά το μέλλον τους». Η αναφορά δεν είναι σαφής, αλλά σχεδόν σίγουρα θα αξιοποιηθεί από το στρατόπεδο των Ενωτικών στα τελευταία μέτρα πριν την κάλπη.

Βουλευτές στο Λονδίνο έχουν καλέσει το Μπάκινχαμ να κινητοποιήσει το «βάρος» του στη συζήτηση που γίνεται στην Σκωτία, καθώς τα δύο στρατόπεδα βάζουν στο στόχαστρο το κρίσιμο μέγεθος των αναποφάσιστων.

Το Παλάτι όμως πρόσφατα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εκφράσει δημόσια την άποψή του πριν το δημοψήφισμα, σεβόμενο το καθήκον του για ουδετερότητα.

Κάτω από το Στέμμα όμως, οι μηχανές της ηγεσίας στο Λονδίνο έχουν πάρει φωτιά: Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον -που δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έχασε την Σκωτία- αναμένεται να βρεθεί ξανά στο Εδιμβούργο αυτήν την εβδομάδα για την εκστρατεία κατά της ανεξαρτητοποίησης.

By