Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παρέμβαση του επίτιμου για αναθεώρηση Συντάγματος- εκλογικό νόμο

«Όχι» σε απλή αναλογική, «ναι» σε αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

fosphotos.com, Menelaos Myrillas
fosphotos.com, Menelaos Myrillas

«Όχι» σε απλή αναλογική, «ναι» σε αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ζητώντας την άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος και τασσόμενος κατά αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» προτείνει η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική και να δοθεί η δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να οδηγεί στο εδώλιο και υπουργούς.

Ο κ.Μητσοτάκης επισημαίνει την ανάγκη ο πολιτικός να δικάζεται από τον φυσικό του δικαστή, όπως συμβαίνει με κάθε Ελληνα πολίτη. «Η μεταπολίτευση φέρει το στίγμα, το βάρος της ντροπής του άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει την ατιμωρησία των υπουργών. Είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε. Δεν θα το κάνουμε ούτε και τώρα ; », σχολιάζει.

Όσον αφορά στη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, που έχει ανοίξει μετά την παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ αλλά και την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαφωνεί με το επιχείρημα της ακυβερνησίας.

«Τα τελευταία 70 χρόνια που παρακολουθώ την πολιτική, όταν η αριστερά στερεύει από ιδέες θυμάται την απλή αναλογική», λέει, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την εφαρμογή του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος. Εκτιμά μάλιστα ότι ειδικά αυτή τη στιγμή η  απλή αναλογική θα ήταν καταστροφική, διότι θα οδηγούσε σε ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια.

Αντίθετα ο κ.Μητσοτάκης προτείνει τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να μην διευκολύνεται η πρόωρη διάλυση της Βουλής παρά μόνο για σοβαρούς λόγους και οι κυβερνήσεις να εξαντλούν την τετραετία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By