Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα τρία τηλεφωνήματα Σαμαρά για τη θέση του Αθανασόπουλου

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση του προσώπου που θα πάρει το τιμόνι του Ταμείου  Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

 

athanasopoulosΣτόχος της κυβέρνησης είναι να «κλείσει ακόμα και σήμερα η εκκρεμότητα για τον αντικαταστάτη του Τάκη Αθανασόπουλου, στη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. “Ηδη από εχθές, ο ίδιος  πρωθυπουργός, επικοινώνησε με τρία πρόσωπα, που έχουν επιχειρηματική εμπειρία σε θέματα εξαγωγών και συγχωνεύσεων. Μέχρι αύριο ,η τελική απόφαση θα πρέπει να περάσει προς έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι την παραίτησή τους υπέβαλλαν χθες, για λόγους ευθιξίας, οι κ.κ  Τάκης Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Μέργος, λόγω της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον τους.

Η επέμβαση της εισαγγελίας αφορά το διάστημα που ήταν πρόεδρος της ΔΕΗ, ο πρώτος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ο δεύτερος. Ειδικότερα, ασκήθηκε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος κατά του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και των υπεύθυνων της εταιρείας ΜΕΤΚΑ για τη σύμβαση που υπέγραψαν το 2007 για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η σύμβαση φέρεται να ζημίωσε τη ΔΕΗ κατά 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την εισήγηση για την παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Αθανασόπουλου, αλλά και του  κ. Μέργου την έκανε ο ίδιος υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας στον Αντώνη Σαμαρά, σήμερα το μεσημέρι.

Ο κ. Μέργος αναφέρει στην επιστολή του ότι «η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην Δ.Σ. της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών». Ο κ. Αθανασόπουλος, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ. Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ” ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού».

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος, ήταν στο στόχαστρο, μετά τις δηλώσεις του περί της μείωσης του κατώτατου μισθού, σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών. Τότε, ο πρώην γενικός γραμματέας είχε αναφέρει ότι τα 586 ευρώ είναι πολλά, προκαλώντας αντιδράσεις, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν την παραίτησή του.

Ο κ. Στουρνάρας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του,  τους ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία τους και τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση.

 Η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου η νέα γενική γραμματέας

Με απόφαση του κ. Στουρνάρα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Οι επιστολές:

 

ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

                                                                                    ΑΘΗΝΑ 9/03/2013

 

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

 

Η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.

 

Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ΄ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού.

 

Υπό τα άνω –και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε.

 

Με εκτίμηση

Τάκης Αθανασόπουλος

 

Γιώργος Μέργος

ΠΡΟΣ

 

Τον Υπουργό Οικονομικών

 

Κύριο Ιωάννη Στουρνάρα

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Σημειωτέον ότι δεν συμμετείχα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης. Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος.

 

Όμως, παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου γιατί δεν θα ήθελα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας της οποίας προΐσταμαι.

 

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε.

 

Με τιμή

 

Γεώργιος Μέργος

 

 

 

By