Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ιπτάμενος» ο Ολλανδός πρόεδρος του ΤΧΣ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Του Νίκου Φιλιππίδη
fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Την παραίτηση του μετά από 45 μόλις μέρες στην Προεδρεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπέβαλλε ο Ολλανδός Paul  Koster ο οποίος είχε αναλάβει πρόσφατα τα καθήκοντα του. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα γνωστό αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει κάνει δεκτή την παραίτηση.

O κ. Koster που διορίστηκε στις 30 Ιανουαρίου πρόεδρος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επικαλείται στην επιστολή παραιτησής του προσωπικούς λόγους. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες κορυφαίοι “Ελληνες τραπεζίτες είχαν διατυπώσει στην Κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά την δυσφορία τους για την στάση που είχε κρατήσει τονίζοντας ότι είχε καταφερθεί κατά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σημειώνεται ότι όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις τελευταίες μέρες τις είχε χειριστεί η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου.
Ποιος είναι
Ο Paul  Koster  έχει διετελέσει Διευθύνων Σύμβουλος του Dubai Financial Services Authority, ενώ είχε προηγηθεί η θέση του μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της ολλανδικής Autoriteit Financiële Markten (AFM). Πρόκειται για την εθνική ρυθμιστική αρχή για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και προϊόντα.
Από το 1998 έως και το 2011 διατέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Royal Philips Electronics, ενώ είχε διατελέσει σε επιτελικές θέσεις στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και σαν ελεγκτής στην Arthur Andersen. Το 2010 αναδείχθηκε ως «Διευθύνων Σύμβουλος της Χρονιάς στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες».

Υπενθυμίζεται ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο είχε οριστεί, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τέλη Ιανουαρίου. Η θητεία τους άρχιζε από τη 1η Φεβρουαρίου του 2013.

Ειδικότερα, η σύνθεση είχε ως ακολούθως:

Μέλη Γενικού Συμβουλίου:

Paul Koster, Πρόεδρος

Αντρέας Μπερούτσος, μέλος

Pierre Mariani, μέλος

Γεώργιος Μέργος, μέλος ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Ευθύμιος Γκατζώνας, μέλος ως εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μέλη εκτελεστικής Επιτροπής:

Αναστασία Σακελλαρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος

Μάριος Κολλιόπουλος, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος

Αναστάσιος Γάγαλης, μέλος

 

By